HDP'li Başkan Ceylan: Tarihle yüzleşmezseniz yaşamı barış temelinde inşa edemezseniz

Diyarbakır (Rûdaw) - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Başkanı Zeyyat Ceylan, HDP ile CHP arasında Ermeni Katliamı ile ilgili yaşanan tartışmalarla ilgili, “Siyasette bir iki sözle dostluk ya da düşmanlık oluşmaz. HDP sadece Ermeni Soykırımı meselesinde değil bir çok konu ile ilgili düşüncelerini açık bir şekilde dile getiriyor” dedi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Zeyyat Ceylan Hevidar Zana’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Zeyyat Ceylan, HDP ve CHP arasındaki tartışmalara ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

“Siyasette bir iki sözle dostluk ya da düşmanlık oluşmaz. HDP sadece Ermeni Soykırımı meselesinde değil bir çok konu ile ilgili düşüncelerini açık bir şekilde dile getiriyor

Ermeniler, Süryaniler ve Kürtlerin tarihte başına gelmiş kabul etmediğimiz olaylar var. Ermeni ve Kürt soykırımı olsun, Dersim Soykırımı olsun, Şeyh Said olayında ve Kürtlerin idam edilmesi gibi bir çok olay var. Biz bunları cesur bir şekilde dile kınıyoruz ve insanlık değerlerine göre tanımlamasını yapıyoruz. Tarih ile yüzleşmezseniz, eksikliklerinizi kabul etmezseniz, kendiniz, halklardan ve inançlardan özür dilemezseniz bugünkü yaşamınızı barış temelinde inşa edemezseniz. Bundan dolayı bizim için önemli olan kimin ne düşündüğü değil, bizim ne düşündüğümüzdür. Biz kendi yöntemlerimize göre yaklaşacağız. Anti emperyalizmi birilerinden öğrenmedik, hak ve hakikatın ne olduğunu biliyoruz.”

Partilerine yönelik baskı ve operasyonlarına değinen Ceylan, “Bizim geldiğimiz gelenekten kapatılan her bir partiden sonra halk daha çok bize yaklaştı. Kapatılan önceki partimizin oy oranı yüzde 8 iken şimdiki oy oranımız yüzde 13. HDP kapatılsa bu geleneğe sahip çıkma oranı daha çok artar. Bunu onların araştırmacıları ve yandaşları da söylüyor. Bu kadar baskı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen oy oranımız yüzde 12’nin altına düşmemiş” ifadelerini kullandı.

Başkan Ceylan, iktidarın saldırılar, gözaltılar ve tutuklamalarla istediğini elde edemeyeceğini belirterek, “Daha çok onlar ve toplum zarar görecek. Biz de zarar görüyoruz ama sahiplenme daha çok artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cezaevi koşullarına ilişkin konuşan Ceylan, sözlerine şunları ekledi:

“Ben de dışardayken koronavirüse yakalanmadım ama Aralık ayında cezaevinde koronavirüse yakalandım. Cezaevinde beslenme ve tedavi şartları ağır. Yaşam koşulları uygun değil. Cezaevinde virüs yaygın.”

Koronavirüs tedbirleri kapsamındaki sokağa çıkma yasağına değinen Ceylan, “AKP ve MHP pandemiyi çıkarları için kullanıyor. Çalışanlara ve esnaflara kapanın diyorlar ama insanlar ne yiyip içecek. Bu konuda hiçbir tedbir almadıkları için biz kararı eleştiriyoruz. Kiralarını nasıl ödeyecekler, ekmek parasını nerden bulacaklar. Yoksa tabiki insanların sağlığı için gereken tedbirlerin alınması gerekiyor. İş insanlarına, fabrikalara yönelik yasak yok ama işçilere yasak var” dedi.

Zeyyat Ceylan, “Parti olarak yoksullara yönelik her zaman çalışmalarımız var. Bu mübarek Ramazan ayında da yoksullara yönelik yardım çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.