MAZLUMDER: Rûdaw’a baskılar kabul edilemez

29-02-2016
Rûdaw
Etiketler MAZLUMDER PYD Kobani Kantonu Rûdaw Yasak
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Rojava’da (Suriye Kürdistanı), Kobani Kantonu’nun Rûdaw Medya Grubu’nun faaliyetlerinin yasaklanması, insan hakları derneği MAZLUMDER tarafından kınandı.

 

Konuya ilişkin MAZLUMDER tarafından yapılan açıklamada, “Kim olursa olsun, kimden gelirse gelsin,  insan haklarını ihlal eden bu tür yaptırım ve tasarrufları kabul edilemez bulduğumuzu ve kınadığımızı ifade ediyoruz” denildi.

 

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 

“MAZLUMDER’in 18 Eylül 2015 tarihinde PYD yönetimi altında bulunan bölgelerde yaşanan hak ihlalleri üzerine yaptığı açıklamada da ifade edildiği gibi bölgede fiili bir yönetim tesis etmiş bulunan PYD, uluslararası hukukî standartlara, insan hakları prensiplerine ve savaş hukukuna kayıtsız ve şartsız olarak bağlı kalmak durumundadır.

 

Ne var ki kontrolü altındaki bölgelerde kaydedilen vahim insan hakkı istismarları PYD’nin “demokratik özerklik” taahhüdüyle bağdaşmamaktadır.

 

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDPS) taraftarları olmak üzere birçok Kürt ve Arap siyasinin PYD tarafından baskı gördüğü, göçe zorlandığı ve güvenilmez suç ithamlarıyla hapsedildiğine ilişkin raporlar da göz önüne alındığında Rudaw’a yönelik yasak münferit bir ifade özgürlüğün kısıtlamasından da öte bölgedeki güçlerin insan hakları siciline ilişkin kaygı verici bir tehlikeye işaret eder hale gelmektedir.”

 

MAZLUMDER ayrıca PYD’ye şu çağrıda bulundu:

 

“-Uluslararası yasa ve sözleşmelerin ışığında çoğulcu bir yönetim anlayışıyla hareket etmesi gerektiği,

 

-Basın özgürlüğü ile kişi hak ve hürriyetleri üzerinde kurduğu baskıları kaldırması,

 

-Muhalif siyasal yapı ve hareketlerin özgürce çalışmalarına imkân sağlayacak bir yapı oluşturarak, kontrolünde tuttuğu siyasi ve askeri araçlarla engel olmaması,

 

-Savaşın şiddetinden dolayı evlerini terk etmek zorunda kalmış olanların mülkiyet hakkını ihlal etmemesi konularında açık bir çağrıda bulunuyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli