Domiz Kampı'nda yaşayan Rojavalılar dönüş için güvenli bir gelecek bekliyor
Erbil (Rûdaw) – Beşar Esad rejiminin yıkılmasının ardından, farklı ülkelerdeki Suriyeli göçmenlerin bir kısmı ülkelerine dönerken, bir kısmı da dönme konusunda tereddüt yaşıyor.
2012’den beri Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda çok sayıda Rojavalı ve Suriyeli göçmen yaşıyor.
Kamplarda yaşayan Rojavalılar, dönüp dönmeme konusunda hala karar vermiş değil.
Kürdistan Bölgesi yetkilileri, kimseyi dönmeye zorlamayacaklarını ancak dönmek isteyenlere de engel olmayacaklarını açıkladı.
Duhok’un Domiz kampı, çok sayıda Rojavalı ve Suriyeli aileye ev sahipliği yapıyor.
“Tehditler devam ediyor”
Rûdaw’a konuşan Xebat Xıdır isimli Rojavalı sığınmacı, Rojava ve Suriye’de henüz güvenliğin sağlanamadığını dikkat çekerek, “Tehditler hala devam ediyor. Kürt tarafı ile geçici hükümet arasında henüz bir müzakere oluşmadı. Dönemeyiz. Ülkemize dönmemiz için daha çok uzun bir zamana ihtiyacımız var” dedi.
Suriye, 53 yıllık Esad rejiminden 20 gündür kurtarılmış durumda. Ancak göçmenler hâlâ ülkelerine dönme konusunda karar vermiş değil. Ülkede geçici hükümeti kuran Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) geçmişteki eylemleri ve ideolojisi, göçmenlere henüz güven vermekten uzak görünüyor.
“Ahmed Şera’nın geçmişi temiz değil”
Resul isimli bir başka Rojavalı göçmen ise HTŞ’ye güvenmediğini belirterek şunları dile getirdi: “Esad rejimini yıkan HTŞ lideri Ahmed Şera’nın geçmişi temiz değil. Daha önce El Kaide’ydi, sonra El Nusra'ya geçti. El Nusra'dan IŞİD doğdu. IŞİD, Kürtlere en büyük zulmü yaptı.”
Suriye’de 2011’de patlak veren iç savaşın ardından artan göçle birlikte 2012’de Domiz Kampı’na binlerce Rojavalı aile yerleştirildi. Sığınmacılara bir yuvaya dönüşen kamptan çıkmak ve topraklarında sıfırdan bir hayata başlamak ailelere zor geliyor.
“Rojava’ya para göndermesek orada aileler yaşayamıyor”
Kampta yaşayan Süleyman isimli göçmen ise Rojava’daki yakınlarına para gönderdiklerini belirterek, “Suriye’de baskı var. Burası Suriye’den daha iyi. Suriye’de yaşayan halkın büyük kısmı geçim sorunu yaşıyor. Biz ve Avrupa’daki yaşayan yakınları, Rojava’daki ailelere para gönderiyoruz. Bu para olmasa onların orada hayatta kalması çok zor” dedi.
Domiz Kampı, 1.142 kilometrekarelik bir alan üzerine kuruldu ve yaklaşık 70 bin Rojavalı ve Suriyeli aileye ev sahipliği yapıyor.