Türkiye'nin hava operasyonları Rojava'daki gaz krizini artırdı

Erbil (Rûdaw) - Petrol ve gaz alt yapısının Türkiye tarafından tahrip edilmesi, başta evlerde kullanılan tüpgaz olmak üzere Rojava'daki akaryakıt krizini derinleştirdi.

Türkiye’nin, Rojava'da, enerji üretim tesislerini hedef alan saldırıları, genel olarak yakıt krizini, özellikle de evlerde kullanılan tüpgaz kıtlığını derinleştirdi.

Rojava'da her aileye ayda 7 bin Suriye lirası bedelle bir tüpgaz veriliyor. Ancak gaz sahalarının Türkiye savaş uçakları tarafından tahrip edilmesinin ardından gaz arzı keskin bir şekilde azaldı ve akaryakıt krizi şiddetlendi.

Rûdaw’a konuşan Kamişlo sakinlerinden Ebu Renas Şükrü Yusuf, Süveyde’deki gaz santrallerinin Türkiye savaş uçakları tarafından hedef alınmasının bu krize neden olduğunu söyledi.

Yusuf, "Derik bölgesinde bulunan Süveyde gaz santrali günde 16 bin tüp gaz üretiyordu. Santralin Türkiye tarafından bombalanması, Süveyde gaz santralinin hizmet dışı kalmasına yol açtı. Bu da Rojava halkına büyük zarar verdi” dedi.

Kış aylarının başından bu yana Rojava Özerk Yönetimi, tüpgaz fiyatını 3.500 Suriye lirasından 7.000 Suriye lirasına çıkardı.

Rûdaw’ın Kamışlo pazarından edindiği bilgilere göre, tüpgaz karaborsada 25 ile 50 bin Suriye lirası arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Akaryakıt kıtlığı, Rojava'da fırınları da etkilemiş durumda.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rojava'ya yönelik kara harekatı başlatma tehditlerini sık sık dile getiriyor. Erdoğan son olarak, "Ülkemizin güneyinde 30 kilometre derinlikte güvenli bölge oluşturmaktan geri adım atmayacağız" demişti.