Rusya’dan Ayn İsa’ya askeri takviye

Haber Merkezi - Rusya Savunma Bakanlığı, Rojava’nın Ayn İsa bölgesinde tırmanan gerilimi yatıştırmak üzere ek askeri polis gücünün sevk edildiğini duyurdu.

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Vyaçeslav Sıtnik, yaptığı basın açıklamasında Ayn İsa bölgesinde tırmanan gerilimi yatıştırmak üzere ek askeri polis gücünün sevk edildiğini belirtti.

Sputnik’te yer alan habere göre, Sıtnik, “Ayn İsa bölgesinde istikrarın bozulduğu görülüyor. Daha önce Türk tarafıyla yapılan müzakereler sırasında, Rusya-Suriye ortak nöbet noktalarının konuşlandırılması konusunda anlaşmaya varıldı. Bugün durumu istikrara kavuşturma çabalarını hızlandırmak için Ayn İsa bölgesine ek Rus askeri polisi gücü intikal etti” diye konuştu.

Sıtnik ayrıca, “Birbirilerine ateş açan tarafları gerginliği yatıştırmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayn İsa bir süredir TSK ve SMO’nun hedefinde

Türkiye sınırına 35 kilometre uzaklıta olan Ayn İsa ilçesi, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altında bulunuyor.

Ancak Aralık ayının başından beri Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı grupların hedefinde olan bölgede yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

TSK ve SMO, geçtiğimiz günlerde bölgeyi yoğun topçu atışına tabi tuttu. Bombardımanlar nedeniyle çok sayıda kişi ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.

Rusya Ayn İsa’nın Suriye hükümetine verilmesini istiyor

Geçtiğimiz ay DSG’li yetkililerle bir araya gelen Rus askeri yetkililerin, TSK ile silahlı grupların ilçeyi “işgal etme” tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiği ve ilçenin denetiminin Suriye hükümeti güçlerine verilmesi yönünde öneride bulunduğu iddia edilmişti.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) programına konuk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Ekrem Hiso, DSG’nin bu öneriyi reddettiğini söyledi.

7 Aralık’ta yaptığı açıklama ile Rusya ve Suriye hükumetleri ile bir süredir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının hedefinde olan stratejik Ayn İsa ilçesi konusunda bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilçenin belli yerlerinde Soçi mutabakatında imzalanan “ateşkesi denetlemek için” ortak kontrol noktaları kurulacaktı.

Ayn İsa’nın stratejik konumu

Raka’nın 47 kilometre kuzeyi ve Kobani’nin 66 kilometre güneyinde bulunan Ayn İsa kasabası, Helep, Latkiye, Humus, Hama ve Şam’ı Rojava’ya bağlanay stratejik M4 karayolu üzerinde bulunuyor.

Ayn İsa aynı zamanda Kamışlo-Kobani ve Haseke-Kobani’yi birbirine bağlayan tek ana yol konumunda.