Öcalan: Kanton kurmaya çalışıyorlar

28-12-2016
Rûdaw
Osman Öcalan
Osman Öcalan
Etiketler Osman Öcalan PKK Şengal
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – PKK lideri Abdullah Öcalan’ın kardeşi ve PKK’nin eski yöneticilerinden Osman Öcalan, PKK’nin Şengal’de kanton kurmak istediğini söyledi.

 

Rûdaw TV haber bültenine konuk olan Osman Öcalan, PKK’ye eleştirilerde bulundu.

 

Öcalan, Şengal’deki PKK komutanı Agid Civyan’ın “buraya bir görev için geldikleri” sözlerine atıfta bulunarak, “Bir görev için geldikleri belli ama doğru bir görev mi değil mi orası belli değil” dedi.

 

Peşmerge Güçleri’nin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşmak için gittiği dönemi hatırlatan Öcalan, “Dönemin Türkiye Başbakanı, ‘Kobani düştü düşüyor’ dediği bir zamanda peşmerge Kobani’ye gitti. En zor dönemde Kobani halkına, Rojavalı savaşçılara yardım etti. Görevini tamamlayınca da geri döndü. PKK ve YPG’nin Şengal’deki desteği de bu şekilde olmalı” şeklinde konuştu.

 

Öcalan sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“En başından söylemiştim, uzun sürmeyecek, PKK orada kanton ilan edecek. Gerçekten de öyle oldu ve kanton planlarını dile getirdiler. Şimdi de bir kanton kurmaya çalışıyorlar, bu meşru değildir.

 

PKK’nin içinde olduğum dönemde, PKK’yi tüm Güney Kürdistan’da hakim kılmaya çalışıyorduk. Ancak Güney halkı kabul etmedi. Halk bütün bu gayretleri reddetti. PKK’ye gençlerini de verdiler, destek de oldular ama daha fazlası olmaz dediler.”

 

“Ruslar savaşmamızı istedi”

 

PKK yöneticisi olduğu dönemde Rusya’dan bazı grupların kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Öcalan, şunları anlattı:

 

“99’da Rus uzmanlar geldi. Bir grup geldi, bazı gruplar da gelme hazırlığındaydı. PKK’yi Türkiye’ye karşı bir iç savaşa sokmak istediler ama Sayın Öcalan kabul etmedi. O dönem dış güçler savaşmamızı istiyordu ancak Öcalan istemedi, biz de barışı kabul ettik.

 

Bizim o dönemki Rusya temsilcimiz Mahir Welat geldi, ‘Türkiye’de savaşma kararı alın para ve diğer şeylere ihtiyacınız olmayacak’ dedi. Biz reddettik. Mahir Welat, Öcalan’ın yakalanmasında ihmali olan biri. Biz hakkında soruşturma başlatmak istiyorduk o böyle bir teklifle geldi. Reddedilince de Rusya’ya kaçtı.”

 

“Hendeklerle Kürt ulusçuluğunu yok ettiler”

 

PKK’nin hendek siyasetini sert şekilde eleştiren Osman Öcalan, Kürt milliyetçiliğinin güçlü olduğu kendlerin hedef alındığını söyledi:

 

“Kürtler üzerinde bir proje yürütülüyor. 99’da Öcalan yakalandı, 2004’te PKK içindeki benim gibi yurtseverler tasfiye edildi. Son iki yıl içinde hendek savaşlarıyla yurtsever bölgeler karıştırıldı. Sur, Nusaybin, Cizre, Silopi, Şırnak... Yani Kürt ulusçuluğu oralarda kırıma uğratıldı.

 

Savaşta aldıkları yenilgiye karşılık Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’na karşı sert girişimlerde bulunuldu. Bunlar birlikte yürütüldü.”

 

“Şengal’deki varlıkları meşru değil”

 

Öcalan, PKK’nin bir an önce Şengal’den çıkması gerektiğini belirterek, “Şengal’i iç savaşın merkezi haline getirmek istiyorlar. Savaşı burdan her yere yaymak istiyorlar. Düşmanlarımız çok, iç savaş için çalışan çok. Özellikle de Kürt güçleri buna hazır olduklarını söylüyor. Özellikle KDP ve PKK’yi karşı karşıya getirmek istiyorlar” dedi.

 

“PKK bir an önce Şengal’den çıkmalı. Orada bulunmaları meşru değil” diyen Öcalan, “Bir an önce Şengal’den çıkmalılar. İç savaş çıkarsa PKK tarih karşısında ağır vebal altına girecektir. Kuzey’de hendek savaşlarında ulusçuluğu öldürdüler burada Kürt liderliğini karıştırmasınlar” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli