Peşmergeye saldırı sonrası Başbakan Mesrur Barzani'den IŞİD talimatı

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, IŞİD’in Peşmergeye saldırısı sonrası yaptığı açıklamada “Peşmerge Bakanlığı’na daha fazla hazırlık yapması, bölge halkı ve Peşmerge’ye yönelik IŞİD saldırılarını engellemek için önlemleri artırması talimatı verdik” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 5 Peşmergenin şehit olduğu Süleymaniye’deki IŞİD saldırısına ilişkin başsağlığı mesajı yayınladı.

Başbakan açıklamasında Peşmergenin şehit olmasından üzüntü duyduğunu belirterek “Şehitlerin aileleri ve yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadesini kullandı.

“Uyarıda bulunduk”

IŞİD saldırılarına ilişkin daha önce yaptıkları uyarıları anımsatan Başbakan Mesrur Barzani, “Pek çok defa uyarıda bulunduk. Kürdistan Bölgesi dışındaki bölgelerde IŞİD güvenlik boşluğundan yararlanıyor ve bölge güvenliği üzerinde tehdit teşkil ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çağrıda bulunan Başbakan Mesrur Barzani, “Bölgedeki mevcut güvenlik boşluğunu doldurmak için Uluslararası Koalisyonile ortak hareket ederek Peşmerge Güçleri ve Irak ordusu arasındaki ortak güvenlik merkezleri ivedilikle aktifleştirilmelidir”dedi.

Daha fazla tedbir için talimat verdiğini kaydeden Başbakan Barzani, “Bu amaç doğrultusunda Peşmerge Bakanlığı’na daha fazla hazırlık yapması, bölge halkı ve Peşmergeye yönelik IŞİD saldırılarını engellemek için önlemleri artırması talimatı verdik” dedi.

IŞİD saldırıları devam ediyor

IŞİD Haziran 2014'te Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul ile Salahaddin ve Anbar'ın tamamını, Diyala ve Kerkük kentlerinin de bir kısmını ele geçirmiş, sözkonusu bölgeler yıllar içinde Irak ordusu, Peşmerge ve Uluslararası Koalisyon`un desteği ile örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi, 9 Aralık 2017'de, IŞİD'e karşı zafer kazanıldığını duyurmuştu.

IŞİD'in bölgeden çıkarılması ve kentlerin geri alınmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen örgütün özellikle Kerkük, Diyala, Musul, Salahaddin ve Anbar'ın kırsal bölgelerindeki saldırıları devam ediyor.

Ne olmuştu?

IŞİD mensupları dün gece, Süleymaniye’nin Germiyan Özel İdaresi Kifri ilçesine bağlı Kuleco kasabasında Peşmerge 5’inci Piyade Tugayı mevzilerine saldırdı.

Peşmergenin karşılık vermesi üzerine yaşanan çatışmada 4 Peşmerge yaralandı.

Yola döşenen el yapımı patlayıcı ise çatışma esnasında bölgeye takviye giden Peşmerge aracının geçişisi sırasında infilak etti. Araçta bulunan 5 Peşmerge şehit olmuştu.