Diyarbakır (Rûdaw) - Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ndeki "Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına kararı verdi.
Diyarbakır Valiliği'nin, belediye meclisince alınan "Eşbaşkanlar çalışma yönetmeliği" kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması yönündeki başvuruyu değerlendirdi.
Mahkeme, "Eşbaşkanlık" uygulamasının hukuka uygun olmadığını kararlaştırdı.
Kararda, belediye meclis kararıyla kabul edilen yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve "Eşbaşkan" olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı vurgulandı.
"Eşbaşkanlık" uygulamasıyla ilgili sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı kaydedilen kararda, yasalarda öngörülmeyen "Belediye Eşbaşkanlık" hususunun yönetmelik ile düzenlendiği belirtildi.
Belediye meclisince alınan "Belediye Eşbaşkanları çalışma yönetmeliği" kararının hukuka aykırı olduğu ifade edilen kararda, şöyle denildi:
"Dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eşbaşkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve 'eşbaşkan' olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun da idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağı da açıktır. Söz konusu gerekçelerle yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiştir."
Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi de bir süre önce 7 ilçe belediyesindeki "eş başkanlık" uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına kararı vermişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın