Urfa’da okul yerine çalışmaya giden binlerce çocuk işçi bulunuyor
Urfa (Rûdaw) - Urfa’da binlerce çocuk aile bütçesine katkı sağlamak için tarla ve farklı yerlerde çalışıyor.
Urfa’da eğitim - öğretim sezonunun başlamasına rağmen binlerce çocuk tarla ve farklı alanlarda işçi olarak çalışıyor.
11 yaşındaki 6’ıncı sınıf öğrencisi Mehmet Emin Eymen’in şu anda okulda olması ve dersleriyle ilgilenmesi gerekiyordu ancak elindeki el arabasıyla yük taşımacılığı yapmak için sebze ve meyve pazarına gidiyor.
Rûdaw’a konuşan Mehmet Emin Eymen, “Babam fabrikada çalışıyor parası yetmediği için ben de çalışıyorum. Kazandığım parayı anneme veriyorum. Annem de o parayı bizim için harcıyor. İşim biraz zor ama çalışmak zorundayım” dedi.
Ağır ekonomik koşullar bu yaştaki Urfalı çocuklar için en ağır yük olmuş. Urfa’daki sebze ve meyve pazarında Mehmet Emin gibi yüzlerce çocuk ailelerinin bütçesine katkıda bulunmak için düşük bir ücretle müşterilerin yükünü taşıyorlar.
Mahmut Kaçan adlı kişi çocuk işçiler için, “İimdiden bu yükün altına girmeleri iyi değil. Çocuklar için ağır bir iş. Küçükken para kazanan çocuklar sigara ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklar kazanabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.
İşçi İsmail Artan, “Ben de 4-5 yıl el arabacılığı yaptım. Zor bir iş. İnsan yoruluyor ve beli bükülüyor. 3-4 lira veriyorlar o da gözlerine geliyor” ifadelerini kullandı.
Mehmet Yaşar Pınarbaşı ise, çocukların yoksulluktan dolayı çalıltığını ve kendilerinin de yoksul olduğunu söyledi.
Resmi rakamlara göre Türkiye’de 720 binden fazla çocuk işçi bulunuyor. Urfa’da toplam nüfus içinde çocukların oranı yüzde 45.8.
Urfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü Mahmut Gökmen, “68 çocukla anket yaptık. Çocuk işçilerden 40’ı okula devam ederken 28’i devam etmiyordu. Bu çocukların evlerinden olması ve eğitimlerine devam etmeleri gerekiyor. Ama yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kalıyorlar”
Sokak ve caddelerdeki çocuk işçi sayısının fazlalığı aynı zaman toplumsal bir sorunun da göstergesi. Bütün çabalara rağmen çocuk işçi sorunu devam ediyor.