Kürt partileri Irak yerel seçimlerine ortak liste ile katılacak

28-09-2019
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Koalisyonu Kürt Irak yerel seçimleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürt partileri, 1 Nisan 2020’de yapılması beklenen İl Meclis seçimlerine Irak kentleri ve tartışmalı bölgelerde tek liste ile katılma kararı aldı. 

Başkent Erbil’de bir araya gelen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yektgirtu), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel), Bizutnewe, Komünist Parti, Sosyalist Parti ve Emek Partisi, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşecek olan il meclisi seçimlerinde Kerkük, Ninova (Musul), Diyala ve Selahaddin kentlerinde kurdukları ‘Kürdistan Koalisyonu’ listesiyle katılma kararı aldı.

Dokuz Kürt partisi, koalisyon dışında kalan diğer Kürt partilerine “Kürdistan Koalisyonu” listesine katılma çağrısında bulundu.

Kürt partileri toplantıda ayrıca, Irak Federal Mahkemesine, yerel seçim yasasına ilişkin yaptıkları şikayetleri değerlendirdi.

Irak Parlamentosu, 22 Temmuz 2019’da 2018’e 12 sayılı yerel seçim yasa tasarısını onayladı. Yasaya göre, her ilden 10 meclis üyesi seçilecek ancak nüfusu bir milyonun üzerinde olan kentlerde bir milyondan yüksek olan her 200 bin nüfus için ayrıca bir meclis üyesi fazla seçilecek.

KDP ve KYB Irak Federal Mahkemesine başvurarak, yerel seçim yasasındaki bazı maddelerle ilgili itirazda bulundu.

Kürt partileri yerel seçim yasasının 16. Maddesinde yer alan her vatandaşın seçim günü kayıtlı olduğu yerde oy kullanma şartının kaldırılmasını istiyor. Seçim bu şekilde gerçekleşirse binlerce göçzede seçim günü kayıtlı olduğu kentlere dönemeyeceği için oy kullanamayacak. Özellikle Kerkük ve diğer Kürdistani tartışmalı bölgelerden göç eden Kürtler oy kullanamayacağı için seçim sonuçları Kürtlerin aleyhine gelişmiş olacak.

Tartışmalı Bölgeler’deki Kürdistani Bölgeler Kurulu da aynı sebepten dolayı, Irak Yüksek Mahkemesi’ne 16. Madde aleyhine dava açtı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli