Kürt genci Ortadoğu’nun tek temsilcisi olarak Kuzey Kutbuna gitti

Dün 05:34
Rûdaw
Etiketler Dr. Rand Ari Kürdistan bayrağı Süleymaniyeli Rusya Devlet Nükleer Enerji Rosatom
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniyeli Kürt genci Rand Ari, Ortadoğu’daki ülkeleri temsilen 5'inci bilim ve eğitim seferine katılarak "Bilgi Buzkıranı", nükleer enerjiyle çalışan 50 Let Pobedy buzkıranı ile Kuzey Kutbu'na ulaştı. Dünyanın en uç noktası sayılan bölgeye giden Kürt genci Kürdistan bayrağını açtı.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından bu yıl ilk kez uluslararası formatta gerçekleştirilen 5'inci bilim ve eğitim seferi "Bilgi Buzkıranı", nükleer enerjiyle çalışan 50 Let Pobedy buzkıranı ile Kuzey Kutbu'na ulaştı.

Sefere katılan Süleymaniyeli Kürt genci Ortadoğu ülkelerini temsil etti.

Rûdaw’a konuşan Rand Ari, Ortadoğu’nun tek temsilcisi olduğunu ifade ederek, “Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılmak için üç günlük bir sınava tabi tutulduk. Ardından nükleer enerjiyle çalışan bir gemiyle Rusya'dan dünyanın son noktası olan kuzey kutbundaki 90’ıncı noktaya seyahat ettik. Bu yer haritada dünyanın en son noktası olarak biliniyor” dedi.

Kürdistan bayrağı açtı

Doktor ve Nükleer Enerji uzmanı Rand Ari gittiği Kuzey Kutbunda Kürdistan bayrağını açarak o noktaya ulaşan ilk Kürt oldu.

O anlara ilişkin konuşan Ari, “Tüm katılımcılar kendi ülkelerinin bayrağıyla gelmişlerdi, ben de ilk Kürt olarak Kürdistan bayrağıyla geziye katıldım. Bundan gurur duyuyorum” dedi.

Söz konusu bölgenin kar ve sert buz katmanlarıyla kaplı olduğunu aktaran Rand Ari, “Bölgeye yalnızca Rus nükleer enerjiyle çalışan gemiler ulaşabilir, çünkü bu sert katmanlı buzulları yalnızca güçlü gemiler kırıp bu yolları aşabilir" diye konuştu.

Bu yıl Soçi'de düzenlenen Dünya Gençlik Festivali'nde seçilen temsilcilerden oluşan 15 uzman da Kuzey Kutbu'na yapılan bu yolculuktaki ekipte yer alıyor.

Rusya'nın Murmansk kentinden 13 Ağustos'ta geminin yola çıkmasıyla başlayan keşif gezisi 22 Ağustos'ta sona erdi.

"Bu kurumu Kürdistan’da görmek istiyoruz”

Dünyanın en uç noktası sayılan kuzey kutbuna gerçekleştirdikleri gezinin ardından Rus Rosatom ajansı tarafından Kürdistan ve Irak elçisi seçildiğini ifade eden Ari, “Gelecekte petrol, sivil nükleer enerji ve rüzgar enerjisi alanlarında önemli çalışmalar yapan bu kurumu Kürdistan’da görmek istiyoruz” diye konuştu.

Rosatom'un desteğiyle Nükleer Enerji Bilgi Merkezleri ağı tarafından organize edilen bilimsel ve eğitsel bir proje olan "Bilgi Buzkıranı", doğa bilimleri disiplinlerinin ve nükleer teknolojilerin yaygınlaştırılması, yetenekli ve üstün zekalı çocukların belirlenmesi ve desteklenmesi, bu çocukların yeteneklerinin geliştirilmesi ve kariyer rehberliğinin sağlanması misyonunu üstleniyor.

Bu yıl, yaklaşık 15 bin başvuru alan projenin kuruluşundan bu yana 300'den fazla yetenekli öğrenci, 50 Let Pobedy nükleer buzkıranı ile Kuzey Kutbu seferine katıldı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli