Zagros ormanları tehlikeli salgın nedeniyle yok oluyor

Erbil (Rûdaw) – Rojhılat’ın (Doğu Kürdistan) İlam vilayetindeki Zagros ormanlarında yayılan Loranthus paraziti, ağaçların kurumasına neden oluyor. Yaprak şeklindeki parazit ağaç gövdesinde görüldükten sonra ağaçtaki tüm suyu emerek bir süre sonra kurutuyor.

Halk arasında “Demukane” diye adlandırılan Loranthus salgını Rojhılat’ta Zagros Dağları bölgeleri olarak bilinen ve yüzde 60’ı İlam vilayeti sınırlarına düşen ormanları tehdit ediyor. Aynı parazit, Zagros Dağları'nın Kirmanşan ve Sine vilayetlerine düşen diğer bölgelerinde de ortaya çıkmış durumda.

Bu nedenle Rojhılatlı çevreciler her yıl kendi sağladıkları ilaç ve malzemelerle gönüllü olarak salgınla mücadele ediyor.

İlamlı çevrecilerden biri, “Bu ağaçlarda ortaya çıkan laurantus hastalığı, insanları etkileyen kanser gibidir. Şu dala bakın, laurantus ne kadar çok daha yaprak açmış ve daha yeşile bürünmüş. Çünkü o kendi dallarını sulamak için ağaçtaki tüm suyu emiyor” diyor.

Loranthus , odunsu ağaçların dallarında yetişen bir parazit bitki cinsidir. Bu parazitler, bir ağaca bir kez kurulduktan sonra, mineralleri ve suyu emer, işgal edercesine kaplayarak güneş ışığını engellerler.

Çevreciler, daha önce keser ile bu parazitleri ağaçlardan kuparıp kurtarıyorlardı. Şimdi ise motorlu keserler, işlerini kolaylaştırmış durumda.

Zagros ormanları 6 milyon hektarlık bir alanı kaplıyor ve Rojhılat’ın 11 kentini içine alıyor. Şimdiye kadar İlam’da 641 bin hektar, Loristan’da 560 bin hektar olmak üzere 1.4 milyon hektar orman enfekte oldu. Sadece ormanın Loristan bölgesinde salgın nedeniyle kuruyan 80 bin ağaç kesildi.

Zagros ormanlarında ayrıca “orman yiyen kelebek” adı verilen bir başka salgın daha ortaya çıkmış durumda. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde bu salgının da ormanlarında ciddi hasara neden olduğu görülüyor. Çevreciler ise bunun sebebinin iklim değişikliği olduğunu söylüyor.

Başka bir İlamlı çevreci, "Kelebek salgını köklerde başlıyor ve ağaçların tüm dallarına yayılıyor, onları yok ediyor. Bölgedeki binlerce ağacı etkilemiş çok tehlikeli bir salgın" diyor.

Yaklaşık 5 bin yıllık bir ömre sahip olan Zagros ormanları, bölgenin ekosistemi üzerinde büyük etkisi olan dünyanın çevresel varlıklarından biri olarak kabul ediliyor. İklim değişikliği, insanların çevreye olan ilgisizliği ve ormanları korumaya yönelik bilimsel önlemlerin hükümet tarafından alınmaması bu ormanlara yönelik en büyük tehdit olarak kabul ediliyor.