Dersim'de yangın Ovacık köylerine kadar ulaştı

28-08-2021
Medine Kılıç
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Dersim Orman yangını
A+ A-

Rûdaw - Dersim'in Hozat ilçesinde 13 gün önce başlayan orman yangını Ovacık köylerine yayıldı yangına şu ana kadar herhangi bir müdahale de

Hozat ilçesinde Tanzig, Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında başlayan orman yangını, Ovacık ilçesinin Çamurek ve Hınzori mezralarına yayıldı.

Yangın bölgesine girişlere izin verilmediği için yurttaşlar müdahalede bulunamıyor, bölgeden dumanların yükseldiği ve geniş bir alana yayıldığı gözleniyor

Dersim Valiliği dün yaptığı açıklamada yangının kontrol altına alındığını ancak örtü yangını ve tütmenin yer yer devam ettiğini kaydetti.

Rûdaw’a konuşan Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben ise, orman yangınlarının 13 gün önce başladığını, Hozat ilçesinde başlayan yangının daha sonra Ovacık köylerine doğru yayıldığını ve şu an Ovacık-Hozat arası bölgede büyük bir alanda yangının sürdüğünü söyledi.

Şu ana kadar hiçbir söndürme çalışmasının Orman Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülmediğini kaydeden Ali Haydar Ben, sivil halkın belediyeler üzerinden söndürme çalışmasına katılabileceğini fakat yapılan başvurulara olumsuz cevap verildiğini kaydetti.

“Belediye Başkanı korucular tarafından engellendi”

Geçen gün yangın bölgesine gitmek isteyen Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun korucular tarafından tehdit edildiğini söyleyen Ali Haydar, Valiliğin açıkladığı gibi burada devam eden yangının örtü yangını olamayacağını, dumanın Ovacık’a kadar ulaştığını kaydetti.

DEDEF Genel Başkanı, bölgede havanın sıcak ve kuru olduğunu bu nedenle yangının daha da büyümesinden endişe ettiklerini kaydetti.

Dersim'de halen devam eden ve müdahale edilmeyen yangının geniş alana yayılması nedeniyle yaban hayatı ve doğal yaşam zarar görmeye devam ediyor.

Yangın ile ilgili Rudaw'a konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet  Maçoğlu, "Sizde görüyorsunuz her taraf yanıyor, orman yanıyor canlılar yanıyor, içimiz yanıyor.  Dünyanın hangi yerinde bir yangın varsa bizim içimiz yanıyor, ama şimdi gözümüzün önünde köylerimiz, dağlarımız  ve ormanlarımız yanıyor, kuşlar yanıyor. Bizi bırakmıyorlar söndürelim bu yangını, izin vermiyorlar gidelim ne diyelim? Her taraf yanıyor. Valilik izin verdi ama Kaymakamlık  sorun çıkarttı, biz cevabımızı verdik ama derdimiz ormanımız, köylerimiz, evlerimiz yanıyor. Biz istiyoruz ki bu ateş sönsün çünkü herkesin içi yanıyor, ayı yanıyor, kuş yanıyor herşey yanıyor. Ben Dersim Belediye Başkanıyım ama beni bırakmıyorlar, insanlarımızı bırakmıyorlar söndürelim. Görüyorsunuz her taraf yanıyor" dedi.

Dersim'in Ovacık ve Hozat ilçesinde yaşayan vatandaşlarda devam eden yangının söndürülmemesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Bölge sakinlerinden eBinali Yerlikaya, "Devlet bırakmıyor insanları, insanlar söndürmek istiyor yangını ne istiyorlar bu insanlardan neden böyle yapıyorlar"şeklinde konuştu.

Gürsel Yılmaz, "10 gündür burası yanıyor, orman var sürü sahipleri var. İnsanlar söndürmek istiyor yangını ama bırakmıyorlar. Biz bu yangını söndürmek istiyoruz ama bize izin vermiyorlar"dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli