DSM: Türkiye göçmenleri amaçları için kullanıyor

28-08-2019
Rûdaw
A+ A-

Kamışlo (Rûdaw) - Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Türkiye’nin Suriyeli göçmenleri amaçları için kullandığını açıkladı.

 

Rojava’da “Güvenli Bölge” kurulmasına ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varıldığına dair açıklamaların ardından Fırat’ın doğusunda yüzlerce Arap göçmenin kurulması beklenen Güvenli Bölge’ye yerleştirilmesinden endişe ediliyor.

 

Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin Rojava’ya aktarılmasının gündeme gelmesiyle birlikte MSD, Ankara’nın sunduğu planın ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirterek, söz konusu planın şüpheli olduğunu savunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan DSM Sözcüsü Emced Osman, “Türkiye bölgede değişiklik yapmaya çalışıyor. Göçmenleri kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor. Bizde bu durumun karşısındayız. Daha öncede söylediğimiz gibi herkesin evine dönmesi ve Türkiye’nin elinde araç olmaması için Suriye halkının demokratik bir çözüme ihtiyacı var” dedi.

 

Suriye’de iç savaşın halen sürmesinden dolayı Arap göçmenlerin çoğu Kürt bölgelerine yerleşmiş durumdadır. Bu durumda bölgenin demografik yapısının değişmesine neden oluyor.

 

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de DSM ile aynı görüşte olduğunu belirterek, Türkiye’nin planını hayata geçirmesiyle bölgede demografik yapının değiştirilmesinin kaçınılmaz olduğu görüşündedir.

 

 

 

Konuya ilişkin konuşan Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye (KDP-S) Politbüro Üyesi Beşar Emin, şunları söyledi:

 

“Bize ulaşan bilgilere göre, her göçmen kendi bölgesinde yerleştirilecek. Sadece bölge halkı Rojava’da yerleştirilecek. Bize de söylenen budur. Söz konusu göçmenleri bizim bölgelerimize yerleştirmeye çalışmaları halinde karşı çıkmak için elimizden geleni yapacağız. Bu kişileri kamplara yerleştireceklerse o da farklı bir boyut tabii.”

 

Türkiye’de bir milyon 200 bini gayrı resmi olmak üzere yaklaşık 4 milyon Suriyeli göçmen bulunuyor.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli