Erbil (Rûdaw) – Siyasiler, Kürtler'in "Rojava Koridoru" aracılığıyla denize ulaşmasınn çok zor olduğunu ifade ediyor.
Rûdaw'a konuşan politikacı Dr. Mahmud Osman, Kürtler'in muhtemel Rojava Koridoru üzerinden denizlere açılmasının çok zor olduğunu söyledi.
Dr. Mahmud Osman, “Türkiye Kürtler'in Fırat'tan geçmesine izin vermiyor. ABD de onaylıyor. Türkiye koridora karşı” dedi.
Bölgede değişimin yolda olduğunu hatırlatan Kürt politikacı, Kürdistan Bölgesi'nin çıkarları için Türkiye ve İran'la ile ilişkilerini devam ettirmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:
“İran, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü konusunda olumlu rol üstlenebilir. Bu konuda yardımcı olabilirler. Ama bunu yaparlar mı ya da ne ölçüde yaparlar, bilemiyoruz."
Kürt politikacı Aso Ali ise, bu aşamada Rojava Koridoru projesinin imkansız olduğunu kaydederek, “Başkan Mesud Barzani'nin İran gezisinde konunun gündeme geleceğini zanetmiyorum” diye konuştu.
Başkan Barzani'nin son yurtdışı temaslarında “Referandum ve Kürtler'in kendi kaderlerini tayin etme hakkı” açısında değerlendiren politikacı şunları kaydetti:
“Bağımsızlık konusunda içeride hazırlıklar yapılmalı. Türkiye ve Avrupa gezisi siyasi, ekonomik ve toplumsal sorunlar giderildikten yapılsaydı daha etkili olurdu.”
Barzani'nin danışmanı: Ankara ziyareti önemli
Rûdaw’a konuşan Başkan Barzani’nin danışmanlarından Muhammed Hacı, Barzani’nin Avrupa ziyaretinde, Irak ve bölgedeki gelişmelerin yanısıra Kürtler’in durumunun gündemin temel maddelerinden olacağını söyledi.
Muhammed Hacı, referandum ve Kürtler’in kendi kaderlerini tayin etme hakkının öne çıkan önemli diğer iki gündem maddesi olacağını söyledi.
Barzani’nin hangi ülkeleri ziyaret edeceği konusunda bilgi sahibi olmadığını dile getiren Hacı, “Türkiye ziyareti önemliydi. Türkiye, Kürtler’in Avrupa’ya açılan kapısıdır. Ankara ile ilişkilerimizi iyi bir seviyede tutmamız lazım” diye belirtti.
Barzani: Büyük değişim geliyor
Resmi davet üzerine Türkiye'ye giden Barzani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile biraraya gelmişti.
Ankara’da basın toplantısı düzenleyen Başkan Barzani, “bölgede büyük değişimlerin yaşanacağını" söylemişti.
Perşembe günü Ankara'dan Avrupa'ya geçen Mesud Barzani'nin yakınlarda İran'ın başkenti Tahran'a gitmesi bekleniyor.
Washington: Kürtler söz verdi!
ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, çeşitli açıklamalarında, Demokratik Birlik Partisi'nin askeri kanadı olan Halk Savunma Birlikleri'nin, kendilerine, éIŞİD atıldıktan sonra Fırat'ın doğusuna geçmek" konusunda söz verdiklerini belirtti.
Halk Savunma Birlikleri (YPG) Sözcüsü Redur Xelil ise, Fırat'ın doğusuna çekilmeleri konusunda kararı Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) vereceğini söylemişti.
24 Ağustos’ta düğmeye basıldı
“Fırat Kalkanı” operasyonu, koalisyon hava kuvvetlerinin desteğiyle karadan Türk Ordusu ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından 24 Ağustos’ta başlatılmıştı.
Başlatılan operasyonla ÖSO, aynı gün Cerablus’ta kontrolü sağlamıştı.
YPG’den ilerleme
YPG, 24 ve 25 Ağustos tarihlerinde nehrin kuzeyine geçerek Menbic’in kuzeyine ve Cerablus’un güneyine doğru ilerlemişti.
YPG öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) 12 Ağustos Menbic ilçesini IŞİD'den almıştı.
İstihbarat ve silah yardımı kesildi mi?
İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinde yer alan iddialara göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, YPG'nin çekilmemesi durumunda, uzman askerlerinin üslerine dönmesi ve yardımın kesilmesi talimatını verdi.
Haberde ayrıca, PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'e, “Fırat'ın doğusuna çekilme tamamlandığı zaman destek yeniden başlayacak” mesajının iletildiği, YPG içinden bazı isimlerin Fırat'ın batısında kalma kararı aldığı ileri sürüldü.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın