Kürdistan Terörle Mücadele Birimi, Iraklı aktivistin katil zanlısını yakaladı

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Terörle Mücadele Birimi, Irak'ın Basra kentinde 24 Temmuz'da kaçırıldıktan sonra öldürülen insan hakları aktivisti Ali Kerim'in katil zanlısını yakaladıklarını ve Irak Hükümetine teslim edeceklerini duyurdu.

Iraklı ödüllü kadın aktivist Fatıma el-Bahadli'nin kendisi gibi insan hakları aktivisti olan oğlu Ali Kerim’in, 23 Temmuz akşamı kaçırıldıktan sonra katledilmesinin ardından Irak Hükümet yetkililerinin katil zanlısının yakalanması için Terörle Mücadele Birimi’yle irtibata geçerek yardım talebinde bulunduğu bildirildi.
Terörle Mücadele Birimi’nden yapılan açıklamada, Iraklı yetkililerden gelen talep doğrultusunda yapılan incelemeler sonrası Basra doğumlu (M.T.A)  26-27 Temmuz’da düzenlenen bir operasyonda gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, Iraklı aktivist Ali Kerim’i öldürdüğünü itiraf eden katil zanlısı (M.T.A) suçunu itiraf ettiğini daha sonra zanlının Iraklı güçlere teslim edildiği ifade edildi.

Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, aktivist Ali Kerim’in katil zanlısının yakalandığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Tümgeneral Yahya Resul, katil zanlının Kürdistan Bölgesi’nin güvenlik güçlerinin yardımıyla yakalandığını açıkladı.

Öte yandan Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağından yapılan yazılı açıklamaya göre, polis, yürütülen soruşturma kapsamında Basra'daki bir adrese baskın düzenledi.

Zanlının ilk sorgusunun tamamlandığı ve resmi işlemlerin ardından mahkemeye sevk edildiği aktarıldı.

Ali Kerim kimdir?

Iraklı ödüllü kadın aktivist Fatıma el-Bahadli'nin kendisi gibi insan hakları aktivisti olan oğlu Ali Kerim, 24 Temmuz akşamı kaçırıldıktan sonra öldürülmüştü.

Irak’ın güneyindeki Basra kentinde ikamet eden Kerim'in cesedi, Zubeyr ilçesi yakınlarında bir yol kenarında bulunmuştu.

Kerim'in ağabeyi de aynı şekilde kaçırılıp 2019'da öldürülmüştü.

Irak'ta tanınmış ödüllü bir kadın aktivist olan Fatıma el-Bahadli de 2012'de silahlı bir grup tarafından kaçırılmış daha sonra serbest bırakılmıştı.

Bahadli, hükümet karşıtı gösterilere katılıp destek verdiği için daha önce İran'a yakın Şii milisler tarafından "ABD Basra Başkonsolosluğu ile çalışmakla" suçlanmıştı.

Altyapı ve kamu hizmetindeki yetersizlik ve yolsuzluk nedeniyle petrol zengini Basra'da özellikle yaz aylarında sık sık hükümet karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Gösterilere katılan veya öncülük eden birçok aktivist, 2018'den bu yana kaçırma ve öldürme eylemlerinin hedefi oluyor.