Nakşibendi şeyhlerinden şeyh Hüseyin Pirhıdri hayatını kaybetti

28-07-2020
Rûdaw
Etiketler Nakşibendi şeyh Hüseyin Pirhıdri Derbendihan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Nakşibendi Tarikatı'nın şeyhlerinden şeyh Hüseyin Pirhıdri Süleymaniye’ye bağlı Derbendihan ilçesinde hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan Molla Ahmet Karagoli, Nakşibendi Şeyhlerinden tanınmış Şeyh Hüseyin Pirhıdri’nin bu gece (27 Temmuz 2020) hayatını kaybettiğini söyledi.

Uzun yıllar boyunca Şeyh Osman Biyare’nin Vekilliğini yapan Şeyh Hüseyin Nakşibendi Tarikatı’nın önde gelen şeyhlerindendi.

Aslen Rojhılatlı olan Şeyh Hüseyin Pirhıdri uzun yıllar önce Süleymaniye’ye bağlı Derbendihan ilçesine yerleşerek burada Tekke ve hücrelerde yüzlerce molla ve hoca yetiştirdi.

Şeker ve kalp hastası olan Şeyh Hüseyin Pirhıdri dün gece Derbendihan ilçesinde hayatını kaybetti.

Şeyh Hüseyin Pirhıdri kimdir?

Asıl adı Şeyh Hüseyin Abdulsamed’tir. 1970 yılında Bamo bölgesinin Surmeri köyünde doğdu. Daha dokuz yaşındayken hücrede imam hatipliğe başladı.

İlerleyen yıllarında okumak için Bağdat ve Enbar illerinde ikamet etmiş. Şeyh Osman Nakşibendi’den biat aldı. Molla Muhammed Bawacani ve Molla Abdulkerim Mudaris’ten mollalık mertebesini aldı.

1989 yılında Kürdistan’a dönerek Zarayan topluluğunda bir hücrede ders vermeye başlamıştır.

1991 yılında Şeyh Osman Nakşibendi’nin onayıyla irşad’a (yol göstermek) başlamıştır. Arap ve İslam ülkelerinden çok sayıda Müslüman onun sayesinde Nakşibendi tarikatına katılmıştır.

Hayatı boyunca 66 kez Mekke ve Medine’yi ziyaret etmiştir.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli