Darbe girişimi Roboski’yi gündeme getirdi

Ankara (Rûdaw) – İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, hükümetin Roboski’yle beraber diğer katliam dosyalarını da yeniden açmasını istediklerini söyledi.

 

28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bombardımanı sonucu Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski Katliamı, 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimiyle kez daha Türkiye’nin gündemine geldi.

 

Hükümet, katliamda ölenlerin ailelerine tazminat ödenmesini kararlaştırmış ve dosyayı kapatmıştı. Aileler ise tazminatı reddetmiş, sorumluların yargılanmasını istemişti. Ancak geçtiğimiz günlerde hükümet, katliam emrinin Fetullah Gülen Cemaati’ne mensup askerlerce verildiğini belirterek, dosyanın yeniden açılacağını belirtti.

 

HDP: İnsanlık suçu işlendi

 

Rûdaw’a konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, “Şimdiye kadar arkadaştılar ve Kürt halkına karşı ittifak içindeydiler. Kürt halkına karşı katliam yapıldı. İnsanlık suçu işlediler” dedi.

 

Aycan İrmez, “Ancak bugün öyle görülüyor ki hangi tarafın başı sıkışsa Kuzey Kürdistan’da işledikleri suçu bir diğer tarafın üstüne atacaktır” diye konuştu.

 

Roboski dosyasının yeniden açılmasını olumlu bulan Öztürk Türkdoğan, hükümetin diğer katliam dosyalarını da yeniden açılmasını isteyerek şöyle konuştu:

 

“Hepimiz samimi bir soruşturmanın yapılmasını istiyoruz. Hiçbir katliam bu kadar üstüaçık kapatılamaz. Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki talebimizi reddetmesi de çok şaşırtıcıydı.”