‘Dersim İtfaiyesi’nin elektriğinin zorla kesilmesine müsaade etmedik’

Dersim (Rûdaw) –Dersim Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Yaşam Kadın Dayanışma Merkezi ile İtfaiye Müdürlüğünün elektriği, borcundan dolayı kesilmek istedi. Belediye Başkanı Maçoğlu, kesintiye izin verilmediğini duyurdu.

Aksa Fırat tarafından Dersim Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Yaşam Kadın Dayanışma Merkezi ile İtfaiye Müdürlüğünün elektriği borcundan dolayı kesilmek istedi.

AKSA Elektrik’e bağlı Fırat Elektrik Dağıtım Şirketi (FEDAŞ) taraffından uygulanmak istenen kesintiye belediye personeli ise izin vermedi.

“Halkı cezalandırmak”

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Bu konu tamamıyla bütçe meselesiyle ilgili. Paramız olduğu zaman ödeme yapıyoruz. Ancak acil durumlar için çalışan itfaiye gibi bir birimin elektriğini kesmek halkı cezalandırmak anlamına geliyor" dedi.

“Müsaade edilmemiştir”

 Maçoğlu, "Belediyemizin itfaiye biriminin elektriğini zorla kesmeye gelen görevlilere, belediye personelimizce müsaade edilmemiştir. 24 saat esasıyla çalışan, acil durumlara müdahale eden itfaiye biriminin elektriğini kesmeye kalkan bir anlayışı anlamamız mümkün değil" diye konuştu.

Açıklamasına devam eden Maçoğlu, "Kamu kurum ve kuruluşlarını birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Kamunun bünyesinde, temel bir hak olan elektrik hizmetini özelleştirerek kamu kurumlarını çalışmaz hale getiriyorlar. Malum şirketi Dersim halkıyla birlikte mahkum edeceğiz!" dedi.

Belediyenin borcu ne kadar?

Dersim Belediyesi’nin kayyum dönemi olan 2016-2019 döneminden TEDAŞ'a  1.246.998,03 TL borcu bulunuyor.

Belediyenin 2022 Mart itibariyle elektrik borcu anapara 5.857.363,54 TL iken, faizi ise 888.460,40 TL. Toplam elektrik borcu ise 6.745.823,94 TL.

Elektriğe gelen zamlar

1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elektriğe yüzde 52 zam yapılmıştı. Böylelikle son 4 yılda elektriğe yüzde 370 zam gelmiş oldu. Yapılan zamlarla birlikte hem mesken aboneleri, hem sanayi aboneleri hem de kamu kurumları ciddi şekilde etkilenmiş oldu.