Beyan Sami: ABD Kongresi’nin her iki kanadından Kürdistan’a destek var

28-04-2021
Rûdaw
Etiketler Beyan Sami Abdurrahman Kürdistan Bölgesi ABD BMGK Uçuşa Yasak Bölge
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ABD Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman, BMGK’nin 5 Nisan 1991’de aldığı 688 sayılı kararının Kürt halkı için “umutların tükendiği” bir anda alındığını söyledi.

Beyan Sami Abdurrahman, Kürdistan Bölgesi ABD Temsilciliği tarafından düzenlenen ve Rûdaw Medya Grubu’nun sponsorluğunu yaptığı “Güney Kürdistan’da uçuşa yasak bölge ilan edilmesinin 30’uncu yıldönümü” programının sunum konuşmasını yaptı.

Kürdistan Bölgesi’nin Washington Temsilciliği adına tüm katılımcılara teşekkür eden Abdurrahman, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 688 sayılı insani kararının ardından Güney Kürdistan’da uçuşa yasak bölge ilan edildiğini ve “Huzuru Tesis Harekatı” başlatıldığını hatırlattı.

“ABD, İngiltere ve Fransa’nın öncülük yaptığı bu karar, 1991’de Saddam Hüseyin’in emrindeki kuvvetlerin saldırısından kaçan yüzbinlerce Kürdün hayatını kurtardı” diyen Beyan Sami Abdurrahman şu ifadeleri kullandı:

“Diktatör rejime karşı 1991’in başlarında başlatılan ayaklanmanın ardından Saddam Hüseyin savaş helikopterleri ile ayaklanan halka saldırılar düzenledi. Kimyasal silahların tekrar kullanılacağından korkan yüzbinlerce kişi, karlı dağlardan Türkiye ve İran’a doğru kaçmaya başladı. Sınırlarda takılı kalan halk açlık, hastalık ve ölümle karşı karşıya kaldı.

Başlangıçta artık hiç bir ümit kalmadığı sanıldı. Tam böyle bir anda Birleşmiş Milletler 688 sayılı kararı onadı, Irak’tan baskı ve saldırılarına son vermesi, insani yardımlara yol açması istendi. 6 Nisan 1991’de Amerika Birleşik Devletleri uçuşa yasak bölge ilan etti ve birkaç gün sonra da Huzuru Tesis Harekatı başladı. Bu önemli kararlar Kürdistan için kalkan oldu, sonraki on yıl için de istikrarlı ve huzurlu bir bölge oluşturmalarını sağladı.”

Bu vesile ile Kürt halkının ödediği bedelleri ve “büyük göçte” hayatını kaybedenleri anan Abdurrahman, “Burada Peşmerge ve o dönem Kürdistani Cephe olarak bilinen Kürdistan liderliğinin rolüne de atıfta bulunmak istiyorum. Şu an aramızda olmasalar bile bazı liderler bu süreçte çok önemli rol oynadı. Başkan Celal Talabani bunlardan biriydi ki rolü asla unutulmaz” dedi.

Beyan Sami Abdurrahman, konuşmasının devamında “Bugün Amerika Birleşik Devletleri ve Kürdistan Bölgesi müttefiktir, biz demokrasiye saygı, insan hakları ve din özgürlüğü gibi ortak değerleri savunuyoruz. Bugün ABD Kongresi’nin her iki kanadından da Kürdistan Bölgesi’ne geniş destek olduğu için şanslıyız. Ayrıca, ABD Senatosunda yer alan Kürt-Amerikan Dostluk Derneği üyelerinin BMGK kararının 30’uncu yıldönümünde böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesine karar vermesi beni mutlu etmiştir” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin ABD Temsilcisi Beyan Sami Abdurrahman, bugün ABD ve Kürdistan Bölgesi’nin teröre karşı birlikte hareket ettiklerini vurguladı.  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli