Mesrur Barzani: PKK’den Kürdistan Bölgesi’ni terk etmelerini istiyoruz

28-04-2021
Rûdaw
Etiketler Mesud Barzani Beyan Sami Abdurrahman BMGK Kürdistan Bölgesi Irak ABD PKK Türkiye Başbakan Mesrur Barzani TSK
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Mesrur Barzani, PKK’nin Kürdistan iktidarının bir alternatifi olmadığını belirterek örgütün Kürdistan Hükümetine saygı duyması gerektiğinin vurguladı.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuşan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde PKK’ye karşı yürüttüğü askeri operasyonlara ilişkin bir soruya yanıt veren Başbakan Mesrur Barzani, şunları belirtti:

“Esasen bu sorun Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi'ne taşınmış olan iç sorunudur, yani PKK ile Türkiye arasındaki bir sorundur. Bizim ve Irak’ın bir sorunu değildir. Bu sorun özelikle güçlerimizin IŞİD ile mücadeleye yoğunlaştığı bir döneminde bize yöneltildi. Güçlerimizin büyük çoğunluğu IŞİD ile mücadeleye sevkedildiği için bu bölgeler askeri güçten yoksun katıldı. Maalesef PKK’liler de daha önce güçlerimizin bulunduğu bu bölgelere yerleşti. Sivil hallkın büyük çoğu PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar nedeniyle evlerine dönemedi.  

Çatışmalar nedeniyle bölgedeki 800 köy imar edilemedi. Son günlerde yaşanan çatışmalar nedeniyle de çok sayıda kişi göç etmek zorunda kaldı. Asıl sorulması gereken soru şudur: PKK neden burada? PKK burada olmamalı ve kendisini bir alternatif olarak sunmamalı. Çiftçilerin kendi arazilerine gitmelerine engel oluyorlar, kendilerini yönetimin bir alternatifi olarak sunuyorlar. Türkiye ile devam eden çatışmalar nedeniyle bölge daha fazla istikrarsız hale geldi. PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ni terk etmesini ve Kürdistan Bölgesi hükumetine salygı suymasını istiyoruz. Türkiye’de bunu anlamalı ki bölge istikrara kavuştuğunda onların da kendi toprakllarına çekilmesini bekliyoruz.”

“PKK tüm Kürtler demek değil”

Barzani, “Bu durum Türkiye ile ilişkilerinizi nasıl etkiliyor” sorusuna, “Türkiye ile ticari ilişkilerimiz var. Şunu hatırlatmak isterim ki PKK tüm Kürtler demek değil. Bu nedenle Türkiye’nin Kürtlerle ilişkisi sadece Türkiye ile PKK arasındaki ilişki çerçevesinde ele alınmamalıdır. Türkiye’nin PKK ile sorunu var, bizim de diğer komşularımızla olduğu gibi onlarla da iyi ilişkilerimiz var. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin gelişmesini ümit ediyoruz. Hepimizin kendi ülkesi hakkındaki güvenlik endişelerini anlıyoruz. Bu yüzden Türkiye ile ilişkilerimiz normal düzeydedir” yanıtını verdi.  

Terör ve IŞİD tehdidinin devam ettiğini ve Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’ta kalmasının gerektiğini savunan Başbakan, “Irak’ta terör tehdidi hala ciddi bir şekilde varlığını devam ettiriyor. Bu nedenle terörle mücadelede Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak’a desteğini sürdürmesi gerekiyor” dedi.

IŞİD ile mücadele konusu

Başbakan Mesrur Barzani şunları kaydetti:

IŞİD hâlen Kürdistan Bölgesi, Irak, Ortadoğu ve dünya için tehdit olmayı sürdürüyor. IŞİD’in ideolojik varlığı hala çok aktif bir şekilde varlığını süründürüyor ve halkı kendi saflarına çekmeye devam ediyorlar. Son zamanlarda Irak ve Suriye’nin farklı bölgelerinde terör eylemleri gerçekleştirdiklerine şahit olduk. Halen yıllık 150 milyon dolar gelir elde edebiliyorlar. IŞİD’in şimdi de çok sayıda üyesi var. Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin desteği olmadan bölge güçlerinin tüm bu tehditlere karşı tek başlarına mücadele edebileceğini düşünmüyorum.”

Erbil-Tahran ilişkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Başbakan, “İran bizim komşumuz ve Irak’ta çıkarları var. Bu konuda bizim politikamız çok açıktır; İran dâhil tüm komşularımızla iyi ilişkilerimizin olmasını istiyoruz. İran’la aramızda uzun bir sınırımız var. Ticaret ve güvenlik alanlarında ortak çıkarlarımız söz konusu. Dolayısıyla ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve karşılıklı iç işlerine müdahale etmeme çerçevesinde daha güçlü olmasını ümit ediyorum” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli