Erivan Radyosu emektarı Keremê Seyad hayata veda etti

Erbil (Rûdaw) - Ermenistan’da yaşayan ve uzun süre Erivan Radyosu’nda sesini duyuran Kürt gazeteci ve yazar Keremê Seyad hayatını kaybetti.

Yıllarca Ermenistan Radyosu Kürtçe bölümünde yaptığı kültür programları ile sesini duyuran Kürt gazeteci ve yazar Keremê Seyad, 82 yaşında hayata veda etti.

1938 yılında Ermenistan’ın Talin kasabasına bağlı Hakko köyünde dünyaya gelen Seyad, üniversite eğitimini Erivan’da gördü.

50 yıl Kürt dili ve kültürüne hizmet etti

1960 yılında Erivan Radyosu Kürtçe bölümünde çalışmaya başlayan Seyad, 50 yıl boyunca Kürt dili ve kültürüne hizmetlerde bulundu.

 Erivan Radyosu’nda yöneticlik yapan Keremê Seyad ayrıca Ria Teze gazetesinde çalıştı.

Keremê Seyad’ın 30 Mart Salı günü doğum yeri olan Hakko köyünde son yolculuğuna uğurlanacağı öğrenildi. 

Neçirvan Barzani ve Başkan Barzani’nin Ofisi’nden taziye mesajı

Başkan Neçirvan Barzani de, hayatını kaybeden Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve ünlü Kürt sunucu Keremê Seyad’ın ailelerine başsağlı diledi.

Barzani mesajında, “Kürt yazar ve akademisyen Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve ünlü Kürt medyacı, yazar Keremê Seyad’ın vefatı nedeniyle ailelerine, yakınlarına ve arkadaşlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum” dedi. 

Ayrıca Başkan Mesud Barzani’nin Ofisi de Seyad’ın ailesine, yakınlarına, Kürt aydınlarına ve Ermenistan’daki Kürt toplumuna başsağlığı diledi.

Açıklamada, Keremê Seyad’ın yıllarca Kürt dili ve edebiyatına hizmet ettiği belirtildi.

Ria Taze ve Uluslararası Kürt Diyasporası’ndan taziye mesajı

Keremê Seyad’ın vefatı nedeniyle Uluslararası Kürt Diyasporası ve Ria Taze gezetesi yönetimi ortak bir taziye mesajı yayımladı.

Keremê Seyad’ın herkes tarafından tanındığı belirtilen mesajda, Seyad’ın Erivan Radyosu’nda program sunarken söylediği, “Yêrêvan xeber dide! Guhdarêd ezîz, em dest bi xeberdana bi zimanê kurdî dikin” sözünün Kürtlerin yaşadığı her evde yankılandığı  ifade edildi.

Keremê Seyad’ın 50 yıldan fazla yurtsever duygularla Kürtçe radyoya hizmet ettiğine dikkat çekilen mesajda, “Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından radyonun finans desteği de kesildi. Radyo çalışanlarının çoğu bu nedenle işi bıraktı ancak Keremê Seyad, maaş almadan, tek bir gün bile ‘işim ağır’ demeden, şikayet etmeden çalıştı” ifadelerine yer verildi.

Mesajda ayırca Seyad’ın bu kıymetli çalışması nedeniyle Kürdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından hizmet madalyası ile ödüllendirildiği hatırlatıldı.