Duhok’ta AstraZeneca aşılarına başlandı

Duhok (Rûdaw) – Duhok’ta İngiltere’den getirilen Oxford-AstraZeneca aşısı ile aşı kampanyası başladı. Aşı olan Duhok İl Meclis Başkanı Fehim Abdullah, vatandaşlardan salgına karşı tedbirleri elden bırakmamalarını istedi.

Bağdat’tan önceki gün getirilen 43 bin 800 doz AstraZeneca aşısı, nüfusa göre Kürdistan Bölgesi’ndeki kentlere dağıtılmıştı.

Duhok’a ulaşan 11 bin 500 doz aşısının uygulanmasına bugün başlandı.

Aşı olmak için sağlık merkezine gelen Duhok İl Meclis Başkanı Fehim Abdullah, aşı olduktan sonra gazetecilere konuştu.

Abdullah, “Kürdistan Bölgesi yeni bir koronavirüs dalgası ile karşı karşıya. Dolayısıyla vatandaşlar salgına karşı tedbirleri elden bırakmamalı” dedi.

İngiltere'den Irak'ın başkenti Bağdat'a gönderilen 336 bin doz AstraZeneca aşısından Kürdistan Bölgesi'nin payına düşen 43 bin 800 doz 26 Mart günü Erbil'e ulaşmıştı.

Kürdistan Sağlık Bakanlığı ise, aşıları nüfusa göre Erbil, Süleymaniye ve Duhok’a dağıtmıştı.

Irak 16 milyon doz aşı alacak

Irak daha önce Çin yapımı Sinopharm aşısından 50.000 doz almıştı. Çin hüumeti, 5 bin doz Sinopharm aşısını yardım amacıyla Kürdistan Bölgesi'ne vermişti.

Önümüzdeki haftalarda Rus yapımı Sputnik aşısını da almayı düşünen Irak Sağlık Bakanlığı, Pfizer ile de 1.5 milyon doz aşı için anlaşma sağladı.

Bağdat'ın, Irak Sağlık Bakanı Hassan el-Tamimi tarafından onaylanan toplam 16 milyon doz Cocid-19 aşısı alması bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi’nde son durum

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı’nın 27 Mart 2021 tarihli verilerine göre, salgının başından beri toplam 118 bin 554 vaka tespit edildi.

Şu ana kadar 108 bin 185 kişi iyileşirken vefat sayısı ise 3 bin 632 oldu.