Süleymaniye'de Zerdüşt Peygamberin doğum günü kutlandı

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’ndeki Zerdüştiler, Zerdüşt Peygamberin doğum gününü kutladı.


3 bin 757 yıl önce doğan Zerdüşt, Zerdüştler tarafından peygamber olarak kabul ediliyor.

Zerdüşt Peygambere inanan ve izinden gidenler, onun doğum gününde kendilerini yeniden doğmuş gibi hissettiklerini belirtiyor.



Rûdaw'a konuşan Zerdüşti alim Qadirok Ahmed, "Büyük Zerdüşt'ün söylemleri ve doğum günü bayramı, insanlar arasında barış, hoşgörü ve birlik için, savaş ve ölümlere karşı tüm dünyaya mesajdır" dedi.

Ahmed, "En büyük umudumuz, yeryüzünde savaş ve katliamlar olmadan hep beraber barış ve birlik içinde yaşayabilmektir" diye konuştu.

Zerdüşti Niştiman İbrahim ise, şunları söyledi:


“Bizim takip ettiğimiz yol şudur; Hiçbir zaman karanlık için mücadele etmeyiz, karanlığı aydınlığa dönüştürmek için mücadele ederiz. Bu yüzden Büyük Zerdüşt'ün doğumu bizim çok değerli ve kutsaldır. Çünkü bu anmada yeniden doğduğumuzu hissediyoruz.”

Yazar Cebar Osman, "Biz, tüm Kürt milleti bu günü anmalıyız. Barış ve hoşgörü temelindeki bir yaşam için, önümüze çok güzel bir program koyan Zerdeşt gibi bir şahsiyete sahip olduğumuz için onur duymalıyız" ifadelerini kullandı.

Zerdüştiler’e ait Yesna Örgütü verilerine göre, resmi olmamakla birlikte Kürdistan Bölgesi'nde Zerdüştler’e ait 3 ibadethane ve 300 bin Zerdüşti bulunuyor.

 

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu 2015’te onayladığı yasayla Zerdüştlük resmi olarak 8 dinden biri olarak kabul edildi.