Peşmerge Bakanlığı: İhlal varsa ceza da var!

Erbil (Rûdaw)- Peşmerge Bakanlığı, savaşta bazı insan hakları ihlalinde bulunanların cezalandırılacağını bildirdi.

 

Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERİ) ile Cenevre Çağrısı Örgütü’nün (Geneve Call) ortak girişimiyle, bugün Erbil’de Peşmerge Bakanı Vekili Kerim Sincari, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, cephe komutanları ile bazı üst düzey yabancı diplomat ve askerlerin katıldığı bir konferans yapıldı.

 

Konferansın açılışında konuşan Cebbar Yaver, “Savaş cephesinde bazı insan hakları ihlalleri yaşandığını kabul ediyoruz. İhlalde bulunanlar, IŞİD tarafından yakınları şehit edilen ya da kaçırılan peşmergeler olabilir” dedi.

 

Cebbar Yaver, tüm cephelere giderek, peşmergeleri insan hakları ve savaş hukuku konularında uyardıklarını aksi halde cezalandırılacaklarını belirttiklerini söyledi.

 

Uluslararası kuruluşlara da çağrıda bulunan Yaver, insan haklarının çiğnendiğine dair duyumları kendileriyle paylaşmalarını istedi.

 

Kızılhaç’ın konuyla ilgili bazı eğitim seminerleri düzenlediğini anlatan Yaver, ayrıca bakanlık bünyesinde kitap ve broşürler basıldığını ifade etti.

 

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Peşmerge Güçleri’nin insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve bazı Arap ailelerin göç etmesine neden olduğunu açıklamıştı.