Erbil (Rûdaw) – Rojava ile Kürdistan Bölgesi arasındaki Semelka-Peşhabur sınır kapısının kapatılmasının ardından alternatif kapılar gündeme geldi. Bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştığı bir dönemde bahsi geçen alternatif kapılrdan birinin de 2012’den beri kapalı olan Nusaybin-Kamışlo kapısı olduğu iddia ediliyor.
Kürdistan Bölgesi ile Rojava arasındaki tek sınır kapısı olan Semelka-Peşhabur sınır kapısında 15 Aralık günü Rojava tarafında gösteri düzenleyen PYD’ye bağlı Devrimci Gençlik adlı grubun üyeleri, Peşhabur tarafındaki güvenlik güçlerine saldırmış, olayların ardından sınır kapısından geçişler durdurulmuştu.
Rojava’nın mevcut durumda dışarıya açılan tek kapısı olan Semelka-Peşhabur sınır kapısının kapatılması ile farklı alternatifler bir kez daha gündeme geldi.
Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, Birleşmiş Milletler ve ABD, Irak hükumeti ile Rabia-Til Koçer sınır kapısının yeniden ulaşıma açılması konusunda görüşmeler gerçekleştirdi.
Rabia kasıpı Irak’ın, Til Koçer ise Suriye hükumetinin kontrolü altında bulunuyor. Edinilen bilgilere göre Bağdat hükumeti BM ve ABD’nin önerisine olumlu yaklaşıyor. Ancak bu kapı açılsa da ne Kürdistan Bölgesi ne de Rojava Özerk Yönetimi burada söz sahibi olamayacak.
Rusya’nın çabaları
Öte yandan Rusya’nın Nusaybin-Kamışlo sınır kapısını açmak için girişimde bulunduğu iddia ediliyor. İki taraf arasında 2012’den beri kapalı olan kapı açılırsa eğer, bu Suriye krizinin ardından Türkiye ile Suriye hükumeti arasında karşılıklı açılan ilk kapı olacak. Zira Kamışlo kapısının kontrolü Esad yönetiminin elinde.
Rûdaw Radyo’da yayaınlanan “Çavê Sêyem” (Üçüncü Göz) programına katılan Fırat Araştırmalar Merkezi Müdürü Dr. Süleyman Elyas, “Şu an ki koşullarda Nusaybin-Kamışlo sınır kapısının açılma ihtimali çok uzak görünüyor. Rabia-Til Koçer ise henüz belli değil. Ancak her ihtimalle bu Kürtlerin çıkarlarına zarar verecek” dedi.
Siyaset bilimci Dr Salih Mela Omer de, Rojava ve Kürdistan Bölgesi arasındaki kapının açılması için daha ciddi bir diyalog yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Tarafların bir birlerine dayatmada bulunmaması gerektiğini vurgulayan Omer, aksi taktirde zararın daha da büyük olacağına dikkat çekti.
CHP gündeme taşımıştı
Geçtiğimiz Temmuz ayında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Komisyon görüşmeleri sırasından 2012 yılından bu yana kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşımıştı.
Tanal, "Nusaybin Sınır Kapısı aslında Ortadoğu'nun kapısıdır. Nusaybin kapısının açılmasının Türkiye turizmi açısından faydası olmaz mı? Oradaki halk perişan, Mardinliler perişan, turizminin başkenti olan Mardin'in Nusaybin kapısı neden kapalı?" demişti.
Suriye'de 2011’de başlayan iç savaşla birlikte 2012 yılında tadilat gerekçesiyle Nusaybin-Kamışlo Sınır Kapısını kapatıldı.
Sınır Kapısı 2013 ile 2014 yıllarında Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'deki insani yardım kuruluşların yardımları için günü birlik kontrollü olarak açılmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın