Kosret Resul: Yeni bir Lozan lazım

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul Ali, "yeni bir Lozan Antlaşması gerektiğini" söyledi.

 

 

KYB Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Kosret Resul Ali, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği röportajda, “Biz hala 1923’te yapılan Lozan Antlaşması’na bağlı tutuluyoruz. Milletimiz bu anlaşmayla bölündü. Barışın bölgenin tümüne yayılması için yeni bir Lozan gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Kosret Resul, “Bağımsız bir Kürdistan benim için hayal değil. Azınlıkların hakkını güvence altına alan gerçekçi bir Kürdistan görebiliyorum” dedi.

 

KYB’li yetkili, IŞİD savaşının ardından Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt grupları arasında bir anlaşma sağlanıp, bu anlaşmayla bütün silahlı grupların tek çatı tek komuta altında toplanamasını ve bu anlaşmayla beraber peşmergenin yeni ve Avrupa üretimi silahlarla donatılmasını temenni ettiğini vurguladı.

 

IŞİD savaşına değinen Kosret Resul Ali, “IŞİD’e karşı yürüttüğümüz mücadele sadece kendimiz için değil Avrupa ve bütün dünya içindir” ifadesini kullandı.

 

Ali, IŞİD’le savaşın uzun sürebileceğinin altını çizerek, “Biz adımlarımız yavaş ve dikkatli atıyoruz çünkü yaptığımız operasyonlarda sivil insanlara zarar gelmesini istemiyoruz” dedi.

 

Türkiye’de son yaşananlar ilgili yöneltilen soruya KYB Genel Sekreter Yardımcısı, “Öncelikle biz PKK’nin silahlı mücadelesini desteklemiyoruz. Türkiye’de Demirtaş şu anda cezaevinde. Biz şartlar ne olursa olsun diyalogdan yanayız. Bir masa etrafında toplanılsın ve halkımıza hakları tanınsın” vurgsunda bulundu.