Doç. Dr. Önen: Türkiye kendi kontrolünde olmayan PKK'yi ortadan kaldırmak istiyor

Erbil (Rûdaw) – Uluslararası ilişkiler uzmanı Doç. Dr. Ekrem Önen, Türkiye'nin yeni bir çözüm süreci değil, PKK'nin silahsızlandırılması için bir süreç başlattığını söyledi.

Önen, “Dikkat ederseniz Türkiye PKK'yi yok etmek istemiyor, Türkiye kontrolünde olmayan PKK'yi ortadan kaldırmak istiyor. PKK'yi Abdullah Öcalan'ın kontrolü altına almak istiyorlar” dedi.

Stockholm'den Rûdaw 11.00 bültenine katılan Doç. Dr. Önen, Dildar Herki'nin sorularını cevapladı.

Önen, Ortadoğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler nedeniyle Türkiye tarafından yeni “çözüm süreci”nin başlatıldığını söyledi. Son gelişmelere dikkat, çeken Önen, "Uluslararası güçler konuya nasıl bakıyor, ona bakmalıyız. Bana göre Türkiye'den ziyade uluslararası güçlerin konumu daha önemli. İngiliz ve Alman yetkililer bir buçuk ay önce Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bu ziyaretin ardından hem muhalefet hem de Türk hükümeti Kürt sorununu çözmek istediğini açıkladı. Eğer Türkiye'de hem muhalefet hem de hükümet oybirliğiyle, Kürt sorununu çözmek istiyoruz, tek ses, tek duruş istiyoruz diyorsa bu, uluslararası güçlerin ve Türkiye'nin stratejik ortaklarının etkisinden kaynaklanır. Bana göre Türkiye'nin stratejik ortakları Türkiye'ye ciddi şeyler önüne koymuş olmalı ki, Türkiye böyle bir adım atmış. Devlet Bahçeli’nin bu açıklamaları yapacağının hiçbir işareti yoktu. Bana göre Türkiye'nin bazı stratejik müttefikleri ve ortakları Türkiye'ye yol açmış” diye konuştu.

"Müttefikleri Türkiye'ye baskı yaptı”

Ekrem Önen, konuşmasının devamında uluslararası güçlerin Türkiye'ye adım atması yönünde baskı yaptığını belirterek şöyle dedi:

"Ortadoğu'daki savaşın nereye varacağı belli değil ve Batılı ülkelerin kontrolünde değil. Sonuçlara baktığımızda sonucun batılı ülkeler lehine değil, diğer bazı güçler lehine olduğunu görüyoruz. O nedenle Orta Doğu'da büyük bir tehlike var ve inanıyorum ki Türkiye'nin batılı stratejik müttefikleri Türkiye'den bu adımı atmasını istedi. Bir kez daha söylüyorum, Türkiye'nin müttefikleri bu adımı atması için Türkiye'ye yol gösterdi.”

"PKK'yi Öcalan'ın kontrolü altına almak istiyorlar"

Doç. Dr. Ekrem Önen, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan hakkındaki sözlerine atıfta bulunarak şöyle devam etti:

"Devlet Bahçeli, Türkiye'de Abdullah Öcalan'la görüşen tarafı temsil ediyor. Artık Türk devletinin tek ses olarak süreçte olduğunu MHP üzerinden herkese anlatmak istiyorlar. Artık CHP, MHP, Kemalistler, İslamcılar bir araya gelerek bu meseleyi çözme kararı aldılar. Dikkat ederseniz Türkiye PKK'yi yok etmek istemiyor, Türkiye kontrolünde olmayan PKK'yi ortadan kaldırmak istiyor. PKK'yi Abdullah Öcalan'ın kontrolü altına almak istiyorlar. PKK homojen bir örgüt değil. Uluslararası ve bölgesel alanda birçok gücün PKK üzerinde nüfuzu var. Abdullah Öcalan 8 yıl önce PKK'ye silah bırakma çağrısı yapmıştı ama kimse onu dinlememişti. Abdullah Öcalan'ın çıkıp konuşacağını ve PKK'ye silah bırakma çağrısı yapacağını düşünüyorum. Büyük ihtimalle Öcalan silahını bırakmayanların PKK'li olmadığını söyleyecek.”

"Kürt sorununu çözme süreci bu değil"

Önen, bunun PKK'nin silahsızlandırılması sürecinin başlangıcı olduğunu belirterek, “Bu başlangıç Kürt sorununu çözme süreci değildir. Bu PKK'nin kontrol altına alınması sürecidir. PKK'nin Ortadoğu'daki gücünden yararlanıp, bunu kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istiyorlar. Eğer mesele Kürt sorununun çözümü olsaydı, Kürtlere bazı şeyleri açıkça söylerlerdi, bazı şeyleri de açıkça yapabilirlerdi. Açıklamalara bakın, PKK’yi kontrolleri altına almak istediklerini göreceksiniz.”