Güney: Irak politikamız istikrar, güvenlik ve refah üzerine kurulu
Erbil (Rûdaw) - Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, ülkesinin Irak'a yönelik dış politikasının “istikrar, güvenlik ve refah” üzerine kurulduğunu belirterek, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) Irak devletinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz” dedi.
İran Dışişleri Bakanı Danışmanı Seyid Kazim Saccadpour da, “Kararı Iraklılara bırakmak gerekiyor. Onların aldığı her karara bizlerin de saygı duyması gerekiyor” dedi.
Başkent Erbil’de Rûdaw Medya Grubu’nun mesya sponsorluğunu yaptığı “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” konulu MERI Forumu’nun ikinci gününde devam ediyor.
Forumun bugünkü ilk oturumdunda Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney ve İran Dışişleri Bakanı Danışmanı Seyid Kazim Saccadpour, “Irak'ın çevresindeki bölgesel aktörler: istikrar ve çalışabilir bir bölge düzeni oluşturma vizyonları” konusunu ele aldı.
İlk olarak söz hakkı alan Türk Büyükelçi Ali Rıza Güney, “İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” adıyla düzenlenen forumun önemli olduğuna dikkat çekerek, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin de Ağustos ayında Bağdat’taki konferansta aynı şekilde Irak’ta istikrar sağlanmadan bölgede istikrar sağlanamayacağına dikkat çektiğini hatırlattı.
Türkiye'nin Irak'a yönelik dış politikasının “istikrar, güvenlik ve refah” üzerine kurulduğunu ifade eden Güney, bu konularda Irak'ta olumlu yönde ilerleme kaydedildiğini ve bunun Irak, Türkiye, bölge ve tüm dünya için yararlı olacağını söyledi.
Güney, “Bu üç stün olursa ileriye doğru gidilir ve bu tüm bölgeyi ve hatta dünyayı da etkiler. Daha kolay anlaşılması için bu üç ayağın ayrıntılarını anlatacağım. Ancak öncelikle, kendinizi Irak’ın komşu ülkelerinin yerine koyup empati yapın. Günümüz koşullarında nasıl bir komşu istiyorsunuz? Hergün sizi tehdit eden bir komşunuz mu olsun istiyorsunuz yoksa sizinle işbirliği yapan ve barış içerisinde yaşayan bir komşu mu istiyorsunuz? Yada size zarar veren suçluları kendi evinde barındıran komşular mı istiyorsunuz? Böyle bir komşunuz olursa ne yaparsınız? Önce onu uyarır ve bu suçluları barındırmamalarını istersiniz. Sonra o suçluları çıkarmak için birlikte işbirliği yaparsınız” diye konuştu.
PKK’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi topraklarını kullanıldığını dile getiren Güney, örgütün bölgeden çıkarılması için iş birliği yapılması gerektiğini dile getirdi.
“Kürt Bölgesel Yönetimi'ni Irak’ın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz"
Kürdistan Bölgesi ile de iyi ilişkiler içerisinde olmak istediklerini belirten Güney, Türkiye’nin Irak ile sınırlarının tamamının Kürdistan Bölgesi ile olduğunu söyledi.
"Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) Irak devletinin ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz" diyen Güney, Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunların Irak'ın istikrarını etkilediğini ve Türkiye-Irak ilişkilerinde de etkisi olduğunu belirtti.
Kürdistan Bölgesi’nin de PKK’yi “tehdit” olarak görmeye başladığını ifade eden Ali Rıza Güney, “Terör örgütü ortak bir tehdittir. Sadece Türkiye’nin değil Irak’ın güvenliğini de tehdit ediyor. Sincar’a bakın, oradaki halk ilk başta IŞİD, şimdi de PKK’nın elinde aynı acıları çekiyor” dedi.
Kürtlerin Irak’ın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu ifade eden Güney, “PKK’nin kendisini Kürtlerin temsilcisi olarak gördüğünü ancak Kürtleri öldürdüğünü” söyledi.
PKK ile yaşanan savaşta şu ana kadar 40 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Ali Rıza Güney, Türkiye’nin son yıllarda örgüte karşı operasyonlarda önemli bir “başarı” elde ettiğini söyledi.
“İstikrarlı bir Ortadoğu için istikrarlı bir Irak” konulu MERI Forumu’nun ikinci günü#Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney ve #İran Dışişleri Bakanı Danışmanı Seyid Kazim Saccadpour konuk olarak katıldı#MERIForum pic.twitter.com/77d75cOyDO
— Rûdaw Türkçe (@RudawTurkce) October 27, 2021
Saccadpour: Biz bu toprakların insanlarıyız, ortak kültürel miraslara sahibiz
İran Dışişleri Bakanı Danışmanı ve Siyasi ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü eski Direktörü Seyid Kazim Saccadpour da, bölgede aşılması gereken birçok engel olduğunu ve bu engellerin bölgesel güçler tarafından çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
Saccadpour, “İran olarak bölgeyi birbirine yakınlaştırmak istiyoruz. Birçok komşumuz var. Arap değiliz ama Arap komşularımız var. Tarihe dönmek istemiyorum. Ancak bugün neler yaşandığını anlamak için geçmişe dönmek gerekiyor. Biz bu toprakların insanlarıyız, ortak kültürel miraslara sahibiz” dedi.
Bölgedeki tüm yapıların yapıcı bir tutum içinde olması gerektiğini, birlikte çalışması gerektiğini ifade eden Saccadpour, Türkiye ile İran örneğini verdi.
Saccadpour, “Türkiye ile bazı konularda çeliştiğimiz konular var ancak çözüm için de çabalarımız var” şeklinde konuştu.
Irak’ın istikrarının bölgenin istikrarı için önemli olduğunu kaydeden Seyid Kazim Saccadpour, “Ancak kararı Iraklılara bırakmak gerekiyor. Onların aldığı her karara bizlerin de saygı duyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“Dünya ABD, Rusya ve Çin’den ibaret değil” diyen Saccadpour, İran ve Türkiye’nin de bölgenin önemli ülkeleri olduğunu, konumuna göre Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin de önemli olduğunu söyledi.
Saccadpour, “İran ile Kürtler arasındaki ilişkiler çok derindir. Gerekli zamanlarda birbirlerinin yardımına koşmuşlardır. Özellikle de Baas rejiminin Kürtlere karşı saldırılarının olduğu dönemde İran yardımlarına koştu. Yine İran’a karşı alınan haksız yaptırımlar karşısında Kürtlerin tavrı dostaneydi. Hiç bir şey bu köklü ilişkilere zarar veremez” dedi.