Abdullah Demirbaş ‘infaz listesi’ni değerlendirdi; Bunu yapmazsak asıl o zaman ölürüz

Erbil (Rûdaw) – Sur Belediyesi eski Başkanı Abdullah Demirbaş, Avrupa'da yaşayan bazı Türk ve Kürt şahsiyetlerin isimlerinin yer aldığı “infaz listesi” hakkında, “Kürtlerin iradesini boğmak istiyorlar. Bu onların korkusudur” yorumunda bulundu.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın değişik kentlerinde yaşayan Türk ve Kürt şahsiyetlerinin isimlerinin yer aldığı 55 kişilik “infaz listesi” sosyal medyada yayımlanmıştı.

Listede adı bulunan eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Rûdaw TV’de yayınlanan ve Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Almanya’da yaşamadığını ancak konu ile ilgili taraflarla temas halinde olduklarına işaret ederek, “Bizi öldürmek biz sonuç doğurmaz. Biz ölsek de muhalefet bitmez. Fakat amaçları Kürtlerin ve Kürdistan'ın iradesini boğmaktır istiyorlar. Kürtüz Kürdistaniyiz, bunu asla yüreğimizden çıkaramayacaklar. Bu da onların korkusunu gösteriyor” dedi.

Türkiye’de rahat siyaset yapamadığı için Avrupa’ya çıkmak zorunda halak muhaliflerin burada da hedef gösterildiğini belirten Demirbaş, “Türkiye’deki diktatörlüğe karşı, sömürgeciliğe karşı sesini yükselten, bir duruş sahibi olanları hedef gösteriyorlar. Amaç göz korkutmaktır. Sizi orada da yaşatmayacağız demek istiyorlar. Ama onlara akıl verenler bunu bilmiyor. Biz ölümden korkmuyoruz. Bizler inanç sahibi insanlarız. Biz bu yola çıktığımızda ölümü de gözönüne aldık. Düşüncemizden vazgeçecek olsaydık, evimizde kalırdık, ülkeden ayrılmazdık” ifadelerini kullandı.

Yine de her ihtimale karşı tedbir aldıklarını dile getiren Demirbaş, bir ay önce eski eşinin gözaltına alındığını ve gözdağı verildiğini söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başkan Mesud Barzani ve Kürt liderlere ulusal birlik çağrısı yapan Demirbaş, “Ulusal birliğimiz olsun biz o zaman olmasak da gam yemeyiz. Biz tehditlerden korkmuyoruz. Kürtlerin ulusal birliği sağlanmazsa işte o zaman bizim gerçek ölümümüz gerçekleşir” dedi.

“Alman İçişleri Bakanlığı listeyi inceliyor”

Basına sızan 55 kişilik “infaz listesi”nde şu isimler yer alıyor:

Can Dündar, Kemal Aktaş, Ferhat Tunç, Ahmet Nesin, Tarık Toros, Cevheri Güven, Arzu Yıldız, Osman Baydemir, Erk Acarer, Gökhan Yavuzel, Roni Aydın Dere, Adem Karaçoban, Abdullah Demirbaş, Günay Aslan, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Erdal Er, Fuat Kavak, Ferda Çetin, Faysal Sarıyıldız, Hozan Kawa, Cahit Mervan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Hozan Diyar, Ezhel, Hayko Bağdat, Veysi Özer, Hasip Kaplan, Mahmut Şakar, Ali Kaya, Said Sefa, Ahmet Yücedağ, Selahattin Soro, Hikmet Serbilind, Barbaros Şansal, Sabri Eryiğit, Fevzi Özmen, Medeni Ferho, Bekir Topdiker, Hasan Hüseyin Deniz, Şivan Perwer, Kemal Kıraç, Hilal Nesin, Mirhem Yiğit, Ahmet Aktaş, Ahmet Baraçkılıç, Tuncay Doğan, Ümit Aktaş, Siyar Munzur, Murat Alpavut, Kenan Azizoğlu, Selim Sadak, Necdet Buldan ve Baki Gül. 

Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Helin Evrim Sommer de muhaliflere yönelik saldırıların arttığı bir dönemde İçişleri Bakanlığı'na infaz listesini sordu.

Soru önergesine yanıt veren İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Helmut Teichmann, "Türk hükümetine eleştirel yaklaştığı düşünülen kişilerin isimlerinin olduğu farklı listeler bulunduğuna dair işaretler var" diyerek, olayın soruşturulduğunu aktardı.

Alman hükümeti böylelikle ilk kez listeye ilişkin görüş bildirdi. İçişleri Bakanlığı, ellerinde muhaliflere yönelik saldırı konusunda spesifik bir liste olmadığını ancak incelemenin derinleştirildiğini duyurdu.