Kurban Bayramı öncesi Erbil’deki canlı hayvan pazarında hareketli saatler yaşanıyor. Pazar, kurbanlık almaya gelenlerle dolup taştı.
Rûdaw’a konuşan Erbil Canlı Hayvan Pazarı Meclis Üyesi Hacı Muhyeddin Bayız Xeylani, bu yıl hayvan pazarında kurbanlık alımlarında artış olduğunu söyledi.
Xeylani, “Bu yıl Pazar çok hareketli. Et fiyatlarındaki artış ve ekonomik kriz, kurban pazarını etkilemedi. Günlük olarak yerli üretim kurbanlıklar bu meydanda alıcı buluyor” dedi.
Xeylani sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'den şimdilerde çok az hayvan ithal ediliyor. Genel olarak Türkiye ve Suriye'den gelenlerin bir kısmı burada satılıyor, geri kalanı orta ve güney Irak'a gönderiliyor. Erbil, Irak hayvan piyasasının merkezi konumunda."
Günlük Erbil canlı hayvan pazarına küçük ve büyük baş olmak üzere yaklaşık 10 bin canlı hayvan getiriliyor. Erbil Hayvan Pazarı Meclis Üyesi Hacı Muhyeddin Bayız Xeylani, özellikle Cumartesi, Pazartesi ve Çarşamba günleri hayvan satışlarının daha yüsek olduğunu söylüyor.
Kürdistan Bölgesi’nde et fiyatları önceki yıla oranla artmış durumda. Geçtiğimiz yıl bir kilosu 5 bin dinar (3,82 dolar / 98,22 TL) olan et fiyatı bu yıl 7 bin 500 oldu. Dana eti geçtiğimiz yıl 4 bin ila 6 bin arasında alıcı bulurken, bu yıl 7 bin dinarın altında bulmak zor. Hayvan tüccarları ve besiciler et fiyatındaki artışa rağmen bu yıl kurbanlık satışlarının çok iyi olduğunu belirtiyorlar.
1987’den beri Erbil canlı hayvan pazarında çalıştığını söyleyen Xeylani, 36 yıldan beri en kalabalık günün geçtimiz Cumartesi günü olduğunu söyledi.
Kurbanlık almaya gelen Erbilli Refik Rahman isimli vatandaş bu yıl Erbil hayvan pazarının çok canlı olduğunu belirterek “Erbil bu yıl bayramı coşkuyla karşılıyor” dedi.
Refik Rahman’a göre bu yıl kurban bayramında vatandaşları sıkıntıya sokacak tek şey kurbanlıkların mezbahalarda kesilmesi:
“Sorun olan ve piyasayı biraz etkileyen şey, hükümetin kanamalı salgın nedeniyle kurbanlık hayvanları mezbahalarda kesme kararı almas. Bu çok zor. Çünkü mezbahalardaki kasapların diğer kasaplardan hiçbir farkı yok.”
Sağlık Bakanlığı, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde görülen Kırım-Kongo Hemorajik Ateş’i (KKHA) vakaları nedeniyle kurbanlıkların mezbahalarda kesilmesini kararlaştırdı.
Foto: Blind T. Abdullah