Cihan Sincar: 29 yıldır bu ülkede adalet arıyoruz ama yok

27-06-2022
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Mehmet Sincar Batman Cihan Sincar DEP
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – 1993 yılında Batman’da katledilen Kürt siyasetçi Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar, “Bir ülkede kendi milletvekiline adalet yoksa sıradan bir vatandaşına hiç olmaz. Hele Kürt olsa hiç adalet yoktur” diyerek Sincar’ı katledenlerin yargılanmamasına tepki gösterdi.

Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar, 4 Eylül 1993 tarihinde Batman’da katledildi.

Mehmet Sincar cinayetinin tek tutuksuz sanığı Hizbullah üyesi Cihan Yıldız hakkında yeniden görülen davanın 8’nci duruşması, bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, avukatların sanık hakkındaki tutuklama talebi, Kutlu Savaş’ın tanık olarak dinlenmesi ve Ergenekon ile JİTEM dosyalarının istenmesi talepleri reddederek duruşmayı 12 Aralık 2022 tarihine  erteledi.

“Milletvekilinin sokakta öldürülmesi devlet için büyük bir ayıptır”

Duruşma hakkında Rûdaw muhabiri Abdulselam Akıncı’ya konuşan Sincar’ın eşi Cihan Sincar, “Uzun yıllardır bu ülkede çok az olsa da adaletin yerini bulması konusunda ümidimizi sürdürüyoruz. Ama maalesef şu ana kadar adalet göremedik. 29 yıldır adalet arıyoruz ama bulamıyoruz. Bir ülkede kendi milletvekiline adalet yoksa sıradan bir vatandaşına hiç olmaz. Hele Kürt olsa hiç adalet yoktur” dedi.

Sincar, şu ifadeleri kullandı:

“Mehmet’in de Diyarbakır, Mardin ve Batman sokaklarında katledilen diğerleri gibi katili ortada yok. Davayı zaman aşımına götürmek istiyorlar. Tetikçi tek kişi değil, tek silahla öldürülmedi. Mehmet’in katili tek kişi değil. Katili kim hazırlayıp gönderdiyse katil odur. Bu devlet içerisinde bir sistemdir. Biz de bu mahkemenin katilleri ortaya çıkarmasını beklemiyoruz. Bu devlet oturup şapkasını önüne koymalı ve ‘bu kadar insan sokaklarda öldürüldü, eğer bu ülkede adalet varsa bu katillerden en azından bazılarını ortaya çıkarmalıyız’ demeli. Bir milletvekilinin sokakta öldürülmesi devlet için büyük bir ayıptır. 30 yıldır ailesi, halkı, ona oy verip seçenler adalet arasın ama bulamasın. Bu çok büyük bir ayıp ve günahtır.”

Mehmet Sincar kimdir?

1953 yılında Mardin’de doğan Mehmet Sincar, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.

1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı, parti kapatılınca Demokrasi Partisi'ne (DEP) geçti.

4 Eylül 1993'te faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Cinayeti ilk olarak Türk İntikam Tugayı adlı bir oluşum üstlendi.

Ancak Susurluk Skandalı sonrası konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Kutlu Savaş, Mesut Yılmaz'a ilettiği raporunda, 1994'te Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan Muhsin Gül'ün verdiği ifadelerde "Batman'da milletvekili Sincar'ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir'in birlikte planlayıp öldürdüklerini, bu olaydan sonra  Kanat'ın 'kendisinde garantili imzalı kağıt olduğunu' söylediğini" yazmıştı.

Rapor, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a iletilmiş, bahsi geçen isimlerden olan JİTEM kurucularından Mahmut Yıldırım’a ise hiçbir zaman ulaşılmadı.

Cinayetten Hizbullah tutuklusu Cihan Yıldız ve firari sanık Ejder Arpa sorumlu tutuldu. Yıldız yapılan yargılamada müebbet hapis cezasına çarptırıldı, firari sanık Arpa ise yakalanamadı.

Diğer faillerin araştırılmadığı dosya, tutuklu tek sanık olan Cihan Yıldız üzerinden sürdürüldü, Mart 2019’da Yıldız’ın "adil yargılanma" talebi kabul edilerek, tahliyesi gerçekleşti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli