Mehmet Sincar davası Aralık 2022'ye ertelendi

27-06-2022
Etiketler Mehmet Sincar Batman Hizbullah
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Batman’da 4 Eylül 1993 yılında katledilen Kürt siyasetçi Mehmet Sincar’ın davasının 8’nci duruşması bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava, 12 Aralık 2022 tarihine ertelendi

Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar cinayetinin tek tutuksuz sanığı Hizbullah üyesi Cihan Yıldız hakkında yeniden görülen davanın 8’nci duruşması, bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, Sincar’ın eşi Cihan Sincar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Diyarbakır Barosu avukatları, Türkiye İnsan Halkları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği ve İnsan Halkları Derneği temsilcileri katıldı.

Dava öncesinde Mehmet Sincar’ın eşi Cihan Sincar zaman aşımı tehlikesine karşı kamuoyuna çağrısında bulundu.

İlk olarak söz hakkı alan dava avukatlarından Serhat Eren, taleplerinin her duruşmada olduğu gibi bu duruşmada da dile getireceklerini söyledi.

Eren, 1990’larda yaşanan cinayetlere dikkat çekerek, “Faili meçhul cinayet yoktur, devlet tarafından aydınlatılmayan faili meçhul cinayet vardır” dedi.

Dava dosyanın zaman aşımıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytunda 29 yıldır cinayetin aydınlatılması konusundaki taleplerin karşılanmadığını hatırlattı.

Avukatların yaptığı savunmadan sonra duruşmada söz alan Sincar’ın Eşi Cihan Sincar da, “Artık sabrımız kalmadı. Biz Mehmet için sadece adalet istiyoruz. Onu katledenlerin yargılanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Duruşma 12 Aralık’a ertelendi

Tutuksuz yargılanan sanık Cihan Yıldız, Batman’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Yıldız, mahkeme heyetine suçsuz olduğunu söyleyerek beraatını istedi.

Alınan savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, sonrasında açıkladığı ara kararlarda, sanık hakkındaki tutuklama talebi ile birlikte Kutlu Savaş’ın tanık olarak dinlenmesi ve Ergenekon ile JİTEM dosyalarının istenmesi taleplerinin tümünü reddetti. Heyet bir sonraki duruşmayı 12 Aralık 2022 tarihine  erteledi.

Mehmet Sincar kimdir?

1953 yılında Mardin’de doğan Mehmet Sincar, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nden mezun oldu.

1991 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Mardin Milletvekili olarak parlamentoya girdi. Halkın Emek Partisi (HEP) kurucuları arasında yer aldı, parti kapatılınca Demokrasi Partisi'ne (DEP) geçti.

4 Eylül 1993'te faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Cinayeti ilk olarak Türk İntikam Tugayı adlı bir oluşum üstlendi.

Ancak Susurluk Skandalı sonrası konuyla ilgili bir rapor hazırlayan Kutlu Savaş, Mesut Yılmaz'a ilettiği raporunda, 1994'te Diyarbakır Cezaevi'nde tutuklu bulunan Muhsin Gül'ün verdiği ifadelerde "Batman'da milletvekili Sincar'ı, Alaattin Kanat, Mesut Mehmetoğlu, İsmail Yeşilmen ve Yeşil kod Ahmet Demir'in birlikte planlayıp öldürdüklerini, bu olaydan sonra  Kanat'ın 'kendisinde garantili imzalı kağıt olduğunu' söylediğini" yazmıştı.

Rapor, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a iletilmiş, bahsi geçen isimlerden olan JİTEM kurucularından Mahmut Yıldırım’a ise hiçbir zaman ulaşılmadı.

Cinayetten Hizbullah tutuklusu Cihan Yıldız ve firari sanık Ejder Arpa sorumlu tutuldu. Yıldız yapılan yargılamada müebbet hapis cezasına çarptırıldı, firari sanık Arpa ise yakalanamadı.

Diğer faillerin araştırılmadığı dosya, tutuklu tek sanık olan Cihan Yıldız üzerinden sürdürüldü, Mart 2019’da Yıldız’ın "adil yargılanma" talebi kabul edilerek, tahliyesi gerçekleşti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli