Dana Gas: Kürdistan Bölgesi gerekli tüm önlemleri aldı

Erbil  (Rûdaw) - Dana Gas, bir haftadan kısa bir süre içinde üç roketli saldırıya uğrayan Kor Mor gaz sahasındaki genişletme projelerinden birini geçici olarak askıya aldı.

Süleymani'nin Çemçemal ilçesindeki önemli Kor Mor gaz sahasına dört gün içinde üç roket isabet etti.

Sahada çalışma yürüten Dana Gas yaptığı yazılı açıklamada, düzenlenen saldırılarda herhangi bir maddi hasarın meydana gelmediği ve yaralanmanın olmadığı ifade edildi. Doğal gaz üretiminin olağan şekilde devam edildiği belirtilen açıklamada, “KM 250 genişletme projesi”nin güvenlik tedbiri iyileştirilene kadar geçiçi olarak durdurulduğunu duyuruldu.

“KM 250 genişletme projesi”, sahadaki toplam üretim kapasitesini 2024 yılına kadar günde 1 milyar fit küpün üzerine çıkarmayı hedefleyen iki trenli bir genişletme projesinin ilk aşamasını oluşturuyordu. Santraldeki çalışmalar , koronavirüs pandemic nedeniyle durudulan proje geçen yılın Nisan ayında yeniden başladı .

Birleşik Arap Emirliği (BAE) merkezli Dana Gas açıklamasında, kendilerine “güçlü destek” olan Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti ile koordinasyon içerisinde oldukları belirttildi.

BAE merkezli şirket açıklamasının devamında, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti, tesisleri korumak için daha fazla güvenlik güçlerinin seferber edilmesi de dahil olmak üzere, Kor Mor'daki güvenlik tedbirlerini artırmak için gerekli tüm önlemleri aldı" ifadelerine yer verdi.

Başbakan Mesrur Barzani bugün yaptığı açıklamada, Kor Mor'a yönelik son saldırılardan endişeli olduğunu ve bölgeye ek güvenlik güçlerinin konuşlandırılacağını kaydetti.

Dana Gas'a göre Kor Mor sahası günde 452 milyon standart fit küp gaz üretiyor.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Şubat ayında Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol ihracatının  "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermişti. Saldırılar  Bağdat ve Erbil arasında Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve doğal gaz yasası konusunda artan gerilimin ardından yoğunlaştığı .

  Önemli gaz sahasını hedef alan saldırıların sorumluluğunu şuana kadar hiçbir grup üstlenmedi.