Başbakan'dan Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılara ilişkin açıklama

27-06-2022
Rûdaw
Etiketler Başbakan Mesrur ​​Barzani Kor Mor Saldırı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırıların endişe verici olduğunu belirterek, Kürdistan halkından “ güçlü ve iradeli” olmalarını istedi.

Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’ne yönelik son dönemde artan saldırılara ilişkin bir mesaj yayınladı. Başbakan, "Saldırıların arkasındaki korkaklar, Irak'ta kamuoyunun desteğini kaybettikleri için bu suça başvuruyorlar" ifadelerini kullandı.

Başbakan mesajında, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile saldırılara ilişkin bir görüşme gerçekleştirdiğini belirtti. Başbakan görüşmede, yasa dışı grupların Irak'ın tamamını istikrarsızlaştırmak amacıyla "tartışmalı bölgelerde"ki güvenlik boşluğunun kullandıklarını, bu durumun önüne geçmek için Peşmerge ile Irak ordusundan ortak güç oluşturulmasına hız verilmesinin önemini vurgu yapıldığını söyledi.

Mesrur Barzani, Mustafa Kazımi ile görüşmesinde “Bu saldırıların, Irak’taki istikrar ve üretim süreci üzerinde genel olarak tehlike oluşturduğunu, bu grupların engellenmesi için ciddi ve fiili önlemlerin alınmasını istediğini”  aktardı.

Peşmerge İşleri Bakanı ile İçişleri Bakanı’nı, petrol ve gaz sahalarının korunması için görevlendirdiğini ifade eden Başbakan Mesrur Barzani, belirlenen plan çerçevesinde bölgeye daha fazla güç gönderilmesi konusunda anlaştıklarını, önümüzdeki günlerde daha fazla önlem alınacağının altını çizdi.

Başbakan McGurk görüşmesi

Saldırılar ardından Beyaz Saray Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’le de dün akşam bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Başbakan, "ABD’li müttefiklerimiz ve üreticiler, korku ve yıldırmalara boyun eğemeyeceklerine dair bağlılıkların taahhüt etmelidir. Dost ve müttefiklerimizden, önümüzdeki BM Güvenlik Konseyi toplantısında, yaşanacak terör saldırılarının önüne geçmek için Erbil ve Bağdat’la ilişki ve çabalarını sürdürmelerini talep ediyorum” dedi.

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti petrol ve gaz sektörünün üretimdeki rolünü önemli buluyor” diyen Başbakan, tüm üretim altyapılarını korunacağını vurguladı.

"Kürdistan’ın herhangi bir yerine yapılan bir saldırı, tüm Kürdistan’a ve Kürdistan halkına yapılmıştır"

Başbakan Barzani, “Kürdistan’ın herhangi bir yerine yapılan bir saldırı, tüm Kürdistan’a ve Kürdistan halkına yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Başbakan mesajının sonunda Kürdistan halkından “güçlü ve iradeli olmalarını” isteyerek, söz konusu saldırıların hükümetin reform programı, stratejik planlarına yönelik olduğunu belirterek, halktan müserih olmalarını ve her zamanki gibi direnç göstermeleri çağrısı yaptı.

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Kor Mor gaz sahası son 4 günde 3 kez füzeli saldırıların hedefi oldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli