Efrin’de kaçırılan Kürt için 200 bin dolar fidye istendi

Erbil (Rûdaw) - Rojava’nın Efrin kentindeki silahlı bir grup, kaçırdıkları Kürt’ün serbest bırakmak için ailesinden 200 bin dolar fidye talep etti.

 

Rûdaw’a konuşan Efrin’den bir kaynak, Türkiye’nin desteklediği Suriye muhalefinden silahlı bir grubun İbrahim Halil Ebdo adlı Kürt vatandaşını kaçırdıklarını söyledi.

 

Kaynak, silahlı kişilerin İbrahim Halil Ebdo’nun fotoğrafını ailesine gönderdiğini belirterek, “Fotoğrafta İbrahim’e işkence yapıldığına dair görüntüler vardı” dedi.  

 

Silahlı grup, Ebdo’nun ailesine 200 bin dolar fidye karşılığında serbest bırakacaklarını aksi halde öldüreceklerini söylediği belirtildi.

 

İbrahim Halil Ebdo, 20 gün önce Beidino köyündeki tarlada ekim yaptığı sırada silahlı bir grup tarafından kaçırılmıştı.

 

Edinilen bilgiye göre, Beidino köyünde El Muntesir ve Muhammed El Fatih Tugayı konuşlanmış durumdadır. Bu iki grubun mensuplarının büyük çoğunluğu Hims ve İdlib’in köylerinden oluşuyor.

 

16 Mayıs’ta da Xelilaka köyünden Muhammed İbrahim adlı Kürt kendisine yapılan işkence sonucu yaşamını yitirdi. İbrahim birkaç kez silahlı gruplar tarafından alıkonularak işkenceye maruz kalmıştı.

 

Bir yıl önce de Ebu Ali Sico tarafından Azez’de kaçırıldığı belirtilen Meydanke köyünden 21 yaşındaki Mecdi Ahmed’in ise akibeti hâlâ bilinmiyor.

 

Başka bir silahlı grup ise Ciger Simo’yu Hechesna köyünden kaçırdı.

 

20 Ocak 2018 tarihinde TSK ve ÖSO, Efrin'e karşı askeri operasyon başlattı. 58 gün süren çatışmalar sonrasında Efrin, TSK ve ÖSO'nun kontrolü altına girdi.

 

Efrin’in kontrolünün ardından farklı muhalif silahlı gruplar tarafından bölgede ciddi insan hakları ihlalleri yaşandı.