UNHCR Temsilcisi: Çok büyük kazanım!

Erbil (Rûdaw) – UNHCR Irak Temsilcisi Beuze, “Suriyeli mülteciler için paralel bir eğitim sistemi yerine, tüm Suriyeli mülteci çocuklar Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşleriyle birlikte devlet okullarında okuyorlar. Bu çok büyük bir kazanım” dedi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Irak Temsilcisi Jean-Nicolas Beuze, Rûdaw’dan Dilbixwin Dara’nın sorularını yanıtladı.

Bağdat’tan Rûdaw’ın yayınına katılan Beuze, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki mültecilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kürdistan Bölgesi’nde şu an Rojava ve Suriye’den 240 bine yakın mülteci bulunuyor.

Kürtlerin mültecilere yönelik tavrını olumlu karşılayan UNHCR Temsilcisi, şu ifadeleri kullandı:

“Son 10 yılda mültecilerin çocukları okula gidebildi, hastalar tıbbi bakıma erişebildi ve birçok Suriyeli  mülteci Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de iş buldu.

Kürt ve Irak halkı, mülteci kardeşlerine çok fazla şefkat, empati gösterdi ve aynı zamanda büyük destek gösterdi. Kürt ve Irak yetkililerine teşekkürlerimizi iletmek isteriz.”

“Maddi desteğimiz sınırlı, en savunmasız olanlara yardım ediyoruz”

BM birimi olarak bütün mültecilere yardım ulaştıramadıklarını belirten Beuze, konuya ilişkin soruya şu ifadelerle yanıt verdi:

“Tüm mültecilere yardım edemeyiz çünkü hepsine yardım etmek için gerekli mali desteğe sahip değiliz. Sadece Irak'ta ve Irak Kürdistan Bölgesi'nde değil, dünya düzeyinde de politikamız her zaman en savunmasız ailelere yardım etmektir. Çünkü maddi desteğimiz sınırlı.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkeleri gibi bazı ülkeler tarafından belirli miktarda para bize veriliyor. Bunlar çabalarımızı destekliyor.

Destek sınırlı, bu nedenle politikamız her zaman en zayıflara yardım etmektir. Temel olarak, çocuğu olan torunlara yardım ediyoruz.

Şu anda dünyada olan şey, her geçen gün yeni krizlerin ortaya çıkması. Eritre'den, Afganistan … Bugünlerde de Ukrayna hakkında çok konuşuyoruz.

Diğer bir deyişle, UNHCR olarak ihtiyacı olan herkese yardım etmek için çok az mali destek mevcuttur. Dolayısıyla, sadece çok ihtiyacı olanlara yardım etmemiz gerekiyor.”

“Bu çok büyük bir kazanım”

 “Kürdistan Bölgesi Milli Eğitim Bakanı ile iyi bir anlaşmamız mevcut. Gelecek dönem, Eylül ayında okullar açıldığında Suriyeli mülteci çocuklar, Kürdistan Bölgesi'ndeki devlet okullarında olacaklar. Okullar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından idare ediliyor ve öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanıyor.

Suriyeli mülteciler için paralel bir eğitim sistemi yerine, tüm Suriyeli mülteci çocuklar Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşleriyle birlikte devlet okullarında okuyorlar. Bu çok büyük bir kazanım.

Bu, Irak'ta ve dünyanın diğer bölgelerinde talep ettiğimiz bir şey. Mülteciler ve göçmenler için paralel bir eğitim sistemi oluşturmak yerine kamusal eğitim sistemini kullanmak her zaman daha iyidir.”