Başbakan Barzani: Memur maaşları siyasi kart olarak kullanılamaz

27-04-2020
Rûdaw
Etiketler Jeanine Hennis-Plasschaert Irak Kürdistan Bölgesi Başbakan Mesrur Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Irak hükümeti tarafından Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarının ve mali hakların kesilmesi kararının yasal olmadığını söyledi.  

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, başkent Erbil’de Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile görüştü. Görüşmede, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Irak Temsilcisi Dr. Edhem İsmail de hazır bulundu.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta durumun yanı sıra Bağdat’ta kurulması beklenen yeni hükümet ve koronavirüsüne karşı mücadele konuları ele alındı.

Bağdat tarafından Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payı ve memur maaşlarının kesintiye uğratılması kararının hukuki ve yasal olmadığını vurgulayan Barzani, maaş ve mali hakların halka karşı siyasi baskı kartı olarak kullanıldığını söyledi.

Irak’ta 9’uncu kabinenin çalışmaya başladığı süreçte Kürdistan Bölgesi’nden bir heyetin Bağdat’ı ziyaret ettiğini anımsatan Barzani, “Anayasa temelinde sorunların çözülmesi konusunda iyi niyetimizi gösterdik. Askıda kalan sorunların çözümü için çeşitli önerilerde de bulunduk. Geçtiğimiz yılın sonunda Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri, petrol ve mali haklar konusunda da anlaşmaya vardı” dedi.

Anlaşma kapsamında Kürdistan Bölgesi’nin günlük 250 bin varil petrolü Bağdat’a teslim ettiğini ve buna karşılık Irak hükümetinin de 900 milyon dolar tutarındaki memur ve çalışan maaşlarını Kürdistan Bölgesi’ne göndermesi gerektiğini belirten Mesrur Barzani, “Fakat malesef Bağdat’taki yetkililer bu anlaşmayı uygulamaya yanaşmadı” diye konuştu.

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarının ve mali hakların siyasi kart olarak kullanıp halkı cezalandırmanın yasal olmadığını vurgulayarak, bunun Irak Anayasası’na ve Kürdistan Bölgesi halkının haklarına aykırı olduğunu ifade etti.   

Barzani, ortaklık ve anayasa temelinde Bağdat’ta kurulacak yeni hükümeti destekleyeceklerini yineledi.

Görüşmede, Kürdistan Bölgesi’nde koronavirüsüne karşı alınan tedbirler de ele alındı.

DSÖ Irak Temsilcisi Dr. Edhem İsmail de Kürdistan Bölgesi’nde salgına karşı alınan tedbirlerden övgü ile söz etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli