ENKS’de Cenevre çatlağı

27-03-2017
Rûdaw
Etiketler ENKS Cenevre Suriye
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nden (ENKS) bir grup, Cenevre’de Kürtleri temsil eden Abdulhekim Beşar ve Fuad Aliko’nun değiştirilmesini istedi.

 

Suriye’deki muhalif gruplar, 23 Mart’ta başlayan Cenevre görüşmelerinde Suriye’nin geleceğine yönelik oturumlara katıldı.

 

Kürtleri Cenevre’de ENKS yönetiminden Abdulhekim Beşar ve Fuad Aliko temsil etti.

 

ENKS içinden bir grup, Cenevre’de Kürtleri temsil eden Beşar ve Aliko’nun değiştirilmesini talep etti.

 

“Elle tutulur bir şey yok”

 

Rûdaw’a konuşan ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi Siyamend Haco, “Abdulhekim Beşar ve Fuad Aliko Cenevre’deki görüşmelerde şimdiye kadar Suriyeli muhalifler karşısında Kürt davasına yönelik elle tutulur birşey sağlamadı” diye konuştu.

 

Bu konuda BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Ofisi’ne bir mektup gönderdiklerini belirten Siyamend Haco, Kürtlerin Suriye’de “kasten arka plana atılmak istediğini” dile getirdi.

 

Siyamend Haco, “Mistura’nın Ofisi, Kürt temsilcilerin resmi oturumlarda sessiz kalarak hiçbir talepte bulunmadıklarını bu nedenle de hükümet ve muhalefetin önerilerini kabul ettiklerini bildirdi.Kürt temsilcilerin önerilerinin olmamasından da kendilerinin sorumlu olmadığını iletildi” diye konuştu.

 

“Söz konusu iddialar asılsızdır”

 

Cenevre oturumlarında sessiz kaldıklarına dair iddiaları reddeden Abdulhekim Beşar ise, muhalefetin oturumlarda sundukları belgeler için bir komite oluşturduklarını söyledi.

 

Abdulhekim Beşar, “Suriye Hükümeti ile şu ana kadar yapılan oturumların bir kısmında anlaşmadık. Değişim sürecinin görüşülmesi halinde Kürtlerin davası da görüşmelerin bir parçası olacaktır” dedi.

 

Muhalefetin hazırladığı belgelerde Kürtlerden söz edilmediği iddasını reddeden Beşar, şöyle devam etti:

 

“Belgelerde açık bir şekilde Suriye’nin Kürt, Arap, Türkmen ve diğer etnik oluşumların vatanı olduğu belirtiliyor. Kürt halkının hakları gelecekteki Suriye Anayasası’nın içinde yer alarak, Kürt karşıtı ırkçı siyasetin kalmaması gerekiyor.”

 

Abdulhekim Beşar, Cenevre’deki oturumlarda Kürt temsilcilerinden söz edenlerin ENKS ve Suriye muhalefeti ilişkilerini bozup, Kürtlerin PYD ve Suriye rejiminin “kucağına atmaya çalıştıklarını” söyledi.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, PYD, geçmişte üyesi olduğu Suriye İşbirliği Komisyonu’nu Cenevre’deki toplantılara katıldığı için üyeliğini askıya aldı.

 

ENKS’nin Cenevre’deki üst komisyonda taleplerinin kabul edilmemesi,  parti yönetiminde uyuşmazlıklara neden oldu.

 

“ENKS ikiye ayrıldı”

 

Rûdaw’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen ENKS’li üst düzey bir yetkili, konuya ilişkin şunları söyledi:

 

“Parti olarak ikiye ayrıldık. Bir bölümümüz, üst komisyonun Kürtlerin talebini kabul edene kadar Cenevre’den çekilmemiz gerektiği görüşünde.

 

Bir bölümümüz de oluşturulacak bir komiteyle, muhalefetle görüşerek, bu konuyu sessiz bir şekilde çözülmesini istiyor. Neticede ENKS’nin taleplerini kabul edilmemesi halinde de mecburen belli bir duruş sergileyeceklerdir.”

 

ENKS’nin Rojava Anayasası taslağının hazırlanmasında yer alan Uluslararası Hukuk Uzmanı Eva Maxya, Suriye muhalefetinin belgelerine ilişkin şunları belirtti:

 

“Muhalefetin hazırladığı belgelerde bazı kültürel haklar dışında Kürtlerin haklarına yönelik kayda değer hiçbir şey yok. Bu nedenle söz konusu belgelerde Kürtler ulusal haklarını vurgulamalı. Aynı zamanda Kürtçe’nin Suriye’de resmi dil olarak belirtilmesi gerekiyor.”

 

Eva Maxya, “Bir maddede çoğunluktan söz ediliyor. Söz konusu madde ile Suriye’de gelecekte çok kolay bir şekilde Kürtlerin haklarını gözardı edip, yasayı parlamentodan istedikleri gibi geçirebilirler. Çünkü Kürtler yüzde 15 oranına sahip” ifadelerini kullandı.

 

23 Mart’ta başlayan Cenevre görüşmelerinde, Suriye muhalefeti ve Suriye Hükümeti arasında yapılan müzakerelerde belirlenen konu başlıklarında halen bir uzlaşma sağlanamadı.

 

Görüşmelerde Suriye Hükümeti, öncelikle terör sorununun tartışılması gerektiğini, sonrasında ise idari yönetimde değişikliklerin gündeme alınması gerektiğini savunurken, muhalefet ise, önceliğin Suriye’deki yönetim değişikliğinin olduğu görüşünde.

 

Suriye konulu Cenevre 5 görüşmeleri 23 Mart’ta başlamıştı. Görüşmelerin 1 Nisan'a kadar sürmesi planlanıyor.

 

Cenevre 5 görüşmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Remzi İzzettin Remzi'nin muhalefet ve Esad rejimi heyetleriyle ayrı ayrı toplantılarıyla başlamıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli