Erbil (Rûdaw) - Rûdaw Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen yıllık Erbil Forumu’nda konuşan konuklar, bu yıl Irak'ta yapılması planlanan seçimlerin siyasi dengeleri değiştireceğini öngörürken, katılım oranının düşük olabileceği endişesini dile getirdi.
Rûdaw Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen 3. Erbil Forumu'nda bu yıl Irak’ta yapılması beklenen genel seçimler masaya yatırıldı.
“Irak Parlamento Seçimleri için Beklentiler – Yeni Bir Gerilim Aşaması mı, Yoksa Barışçıl Güç Rekabetine Doğru Bir Yönelim mi?” başlıklı panelde konuşan katılımcılar, Irak’ta yaklaşan parlamento seçimleri ve bölgesel ile küresel değişimlerin bu seçimlere etkisini e ele aldı.
Irak’ın mevcut krizleri aşabilmesi için güçlü bir hükümete ihtiyacı var
Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri Raid Fehmi, seçimler hakkında konuşurken, Irak’ın seçimleri beklediğini ancak birçok belirsizlikle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Raid Fehmi, Irak’taki siyasi sistemin yapısal sorunları mevcut siyasi ve ekonomik krizlerden farklı bir boyutta olduğunu belirterek, "Yeni siyasi süreç, mezhepçi ve etnik temeller üzerine inşa edildi. Bu da zayıf bir devlet yapısına yol açtı ve halk hizmetlerini sunmada başarısız bir yönetim ortaya çıkardı. Irak’ın mevcut krizleri aşabilmesi için güçlü bir hükümete ihtiyacı var" dedi.
Irak parlamentosunun mevcut yasama döneminin süresinin azaldığını belirten Fehmi, bu yılın Kasım ayında altıncı dönem parlamento seçimlerinin yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti.
Komünist Parti Genel Sekreteri, yaklaşan seçimlerin sorunların çözümüne katkı sağlaması ve halkın iradesini yansıtması gerektiğini vurgularken, “Eğer seçmenlerin yalnızca yüzde 17 ila yüze 18’i sandık başına giderse ve yüzde 80’den fazlası katılım sağlamazsa, ciddi bir krizle karşı karşıya kalırız” diyerek devletin vatandaş odaklı bir yapıya dönüşmesi gerektiğini belirtti.
Seçimlerin etkileri
Uzmanlar, 2025 Irak seçimlerinin 2021 seçimlerinden farklı olacağına vurgu yaptı.
Uzmanlara göre, bölgedeki değişimler, - Beşar Esad rejiminin yıkılmasının ardından Suriye’deki durumu ve Donald Trump’ın ABD başkanlığına gelmesi - Bağdat’ın gelecekteki siyasi sürecini de etkileyebilir.
2021 seçimlerinden farklı olarak, bu yılki Irak parlamento seçimleri, Saint-Laguë seçim sistemi temelinde yapılacak. Bu sistem, düşük oy alan partilerin parlamentoya girmesini zorlaştırıyor.
Eski Irak milletvekili ve Sadr Hareketi üyesi Rafi Abdülcebbar Azavi, mevcut siyasi sistemin halk arasında ciddi bir memnuniyetsizlik yarattığını ifade etti.
Azavi, "Saint-Laguë sistemine geri dönmek, bireysel adayların bağımsız olarak seçilme şansını azaltıyor ve küçük partilere fırsat tanımıyor. Eğer bu sisteme dönersek, 2019'da yaşanan olayları tekrar yaşama riski doğar. O dönemde hükümet çökmüş, parlamento feshedilmiş ve erken seçim kararı alınmıştı” dedi.
Sünniler için fırsat
Bölgedeki değişimler, Irak'taki Sünnilerin daha iyi örgütlenmesi için bir fırsat yaratıyor.
Sünni Ulusal Kale Partisi Genel Sekreteri Mustafa Kubeysi, panelde yaptığı konuşmada, Sünni durumunun Kürtler ve Şiilerden farklı olduğunu belirtti.
Kubeysi’ye göre, Kürtler ve Şiiler 2003 öncesinde kendilerini siyasi olarak hazırlamışken, Sünniler böyle bir projeye sahip değildi. Bu nedenle Sünni vilayetler, siyasi karar alma süreçlerine katılma konusunda çekimser kaldılar.
Mustafa Kubeysi, Sünni gruplar arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşandığını ve bunun Sünni seçmenlere seçimlere katılmamaları yönünde bir mesaj verdiğini ifade etti.
Sünni siyasetçi, "Enbar ve Ninova'da yaşananlar, tüm Irak’ı etkiliyor" dedi.
2021 Irak parlamento seçimlerinde katılım oranı yüzde 44 olarak kaydedilmiş, boykotçuların büyük bir kısmı Sünni bölgelerden çıkmıştı.
Ulusal Kale Partisi Genel Sekreteri, Sünnilerin düşük seçim katılımının nedenlerinden birinin, ortak yönetim sisteminin etkin bir şekilde uygulanmamasıyla ilgili olduğunu belirtti.
Mustafa Kubeysi, "Gelecek seçimlerde, Sünni gençlerden yeni bir neslin ortaya çıkacağını ve farklı bir bakış açısıyla hareket edeceklerini düşünüyorum" dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın