TUZHURMATU - Kürtlerin yerine Şii Türkmenler atandı

Kerkük (Rûdaw) - Selahaddin’in Tuzhurmatu ilçesinde 5 Kürt yetkilinin görevinden alınarak, yerlerine Şii Türkmenlerin atandağı bildirildi.

 

16 Ekim’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı bazı peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı güçler ile Şii Heşdi Şabi milisleri Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer tartışmalı bölgelere girmişti.

 

Söz konusu güçlerin bölgeye girmesiyle birçok Kürt memur ve yetkili görevinden alındı.

 

Tuzhurmatu’nun Kürt Kaymakamı Şelal Abdul, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu desteklediği gerekçesiyle 18 Ocak’ta görevinden alınarak, yerine Bedir Tugayları’na bağlı Şii Türkmen Hasan Zeynel Abidin atanmıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Şelal Abdul, Irak İdari Mahkemesi’nde referandumu desteklediğine dair dava açıldığını ancak davanın henüz sonuçlanmadığını söyledi.

 

Tuzhurmatu İlçe Meclisi tarafından görevinden alınmasının yasal olmadığını belirten Abdul, mahkemenin lehine karar alacağından emin olduğunu söyledi.

 

Şelal Abdul, 16 Ekim olaylarının ardından evi söz konusu gruplar tarafından yağmalanması sonucu ilçeyi terketmek zorunda kaldı.

 

16 Ekim olayları öncesi Kürtler Tuzhurmatu’da 7 idari göreve sahipti. Ancak olayların ardından Kürt yetkililer, ilçe kaymakamlığın yanı sıra ilçe elektrik müdürlüğü, veteriner müdürlüğü, belediye başkanlığı ve ilçe banka müdürlüğü görevlerinden alındı.

 

Tuzhurmatu ilçesinde görevinden alınan 5 Kürt yetkilinin yerine ise Şii Türkmenler atandı.

 

Tuzhurmatu İlçe Kaymakamlığı Kürt, Arap ve Türkmenlerden oluşan toplam 21 üyesi bulunmaktadır. Meclisteki her bileşen 7 üyeye sahiptir.

 

Iraklı güçler ile Heşdi Şabi milislerinin Kerkük ve tartışmalı bölgelere girmesiyle çok sayıda Kürt ve Sünni Arap, evini terk etmek zorunda kaldı. Sadece Tuzhurmatu’da yaklaşık 8 bin aile göç etti.

 

Selahaddin ilinden 140 kilometre uzaklıkta bulunan Tuzhurmatu’nun köyleri dahil toplam 220 bin dolayında bir nüfusa sahip. İlçenin yüzde 55’ini Kürtler, yüzde 15’ini Araplar ve yüzde 30’unu Türkmenler oluşturuyor.

 

Güney Kürdistan toprağı olan ve daha önce Kerkük’e bağlı olan ilçe, Saddam Hüseyin döneminde “Araplaştırma” politikası kapsamında Selahaddin’e bağlanmıştı.