Merkezi ezan sistemine onay

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı, “merkezi ezan sistemi” projesini onayladı, projenin uygulanması için Yüksek Fetva Kurulu’ndan geçmesi gerekiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Halkla İlişkiler Sorumlusu Meriwan Nakşibendi, özel bir firmanın “ ezan sistemine” ilişkin projeyi bakanlıklarına sunduğunu belirterek, söz konusu sistemin elektrik kesintisinde de işlev olacağını söyledi.

 

Proje sahibi firma Maykroodor Müdürü Danyar Meer, projenin onaylanması halinde “ezanın merkezi bir sistemle güzel ve ahenkli” bir sesle okunacağını söyledi.

 

Danyar  Meer, sistemin önemli bir özelliğinin ise ezan saatinin aynı zaman biriminde uygulanması olduğunu belirterek, “Ezan okunmadan 2 dakika önce sistem otomatik olarak çalışıp, zamanında faaliyete giriyor. Bakanlık projeyi bir yıl teste tabi tutacak” dedi.

 

Bakanlık’ın projeyi onaylaması halinde İranlı firmalarla anlaşarak maliyetinin belirtileneceğini kaydeden Meer, “Maliyette Kürdistan Bölgesi’nin içinde bulunduğu mali kriz göz önüne alınacak. Oldukça makul bir fiyat olacaktır” diye konuştu.

 

Firma, projenin Kürdistan Bölgesi’ndeki Müslümanlar tarafından olumlu karşılanacağı görüşünde.

 

26 Şubat’ta bakanlıkta yapılan toplantıda projenin içeriği kabul edildi. Söz konusu projenin uygulanması için ise Kürdistan Bölgesi Yüksek Fetva Kurulu’nun onayı gerekiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Yüksek Fetva Kurulu üyesi Mela Muhammed Eneyi, “Kurulun ayrıntılı bir şekilde araştırması gerekiyor. Yani olumlu - olumsuz tüm yanlarının ortaya konularak değerlendirilmesi gerekiyor. Tabi bununla beraber söz konusu sistemin başka ülkelerde kullanılıp kullanılmadığıda araştırılacak”ifadelerini kullandı.

 

466 müezzim

 

Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı verilerine göre, Kürdistan’da 5 bin 490 camiden, 465’inde müezzin bulunuyor. Çoğu camide ise gönüllü Müslümalar tarafında ezan okunuyor.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Nebez Kemal, “Mevcut mali krizden dolayı projenin uygunlanması çok zor. Ayrıca söz konusu müezzinler bakanlık bünyesindeki görevlerinde kalacaktır” dedi.

 

Ezanın güzel ve ahenkli bir sesle okunması amacıyla kurulan kablosuz ses yayın sistemi olan “merkezi ezan” merkez camiye kurulan verici ile müftülüğe bağlı diğer camilere konulan alıcı birimlerinden oluşuyor.

 

Söz konusu sistem, merkezi bir camide okunan ezan ve vaaz yayınının, diğer camilerden de duyulmasını sağlıyor.