Dersim Barosu Başkanı Çetin: Kürtçe’nin bütün lehçelerinde eğitim verilmeli
Dersim (Rûdaw) – Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, anadilini öğrenme konusunda kimsenin geri durmaması gerektiğini söyledi.
Ortaokullarda okutulacak seçmeli dersler için süreç işlerken Dersim Barosu da Kürtçe seçmeli derslerin tercih edilmesi yönünde çağrıda bulundu.
Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda 2022-2023 eğitim-öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı. Öğrencilerin, tercih ettikleri dersleri, 7 Şubat 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.
Kürtçe ve lehçelerinin anayasa ile güvence altına alınması ve eğitim dili olması gerektiğine vurgu yapan Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, "Öncelikle anadilin seçmeli ders olması bugüne kadar verilen mücadelenin eseridir. Yakın zamanda da bölge baroları olarak dil noktasında duyarlılık çağrısı yaptık. Bölge baroları olarak da Dersim Barosu olarak da anadilin anayasal bir hak olduğunu düşünüyoruz. Özellikle yeni bir kurucu meclis ile yeni bir anayasanın yapılarak Kürtçe, Kırmancki (Zazaki) ya da Kırdaşki-Kurmanci üzerindeki yasağın ortadan kaldırılması gerektiği görüşündeyiz. Bugün nasıl Arapça tabelalar asılıyor ve Arapça dili özendirilmeye çalışılıyorsa diğer dillerle ilgili de yasağın ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
"Kimse kendi dilini küçümsemesin"
Dersim Barosu olarak taleplerinin Kürdoloji kürsüleri bünyesinde her lehçeye ilişkin bölümlerin açılması olduğunu ifade eden Çetin, "Öncelikle Dersim Barosu eğitim dili olarak bu talebi yineliyor. Ama buradan baktığımızda seçmeli dilde bile çok az. Kürdoloji mezunu olan sadece 79 öğretmenden bahsediyoruz, halbuki mezunların bin 500'ü aştığını biliyoruz. Kürtçenin seçmeli ders olarak tercih edilmesi yönünde ‘fişleme’ gibi birçok engel var ama bölgede bir duyarlılık da var. Bizim çağrımız da bunu kimse küçümsemesin. Çağrımız kendi dillerini öğrenme noktasında geri durulmaması noktasındadır. Ama bu seçmeli ders hakkının anayasal güvence altına alınması gerekir. Özellikle bin 500’e yakın Kürdoloji mezunu öğretmenin istihdam edilmesi ve yeni üniversitelerde Kürdoloji bünyesinde her lehçeye ilişkin bölümlerin açılması bizim de talebimizdir. Baro olarak en büyük talebimiz Kürt sorununun çözümüdür. Bu çözüldüğünde inanıyoruz ki kamuda da eğitim alanında da dil eğitimi anayasal bir güvenceye kavuşacaktır" diye konuştu.
"Kürtçe ve lehçelerinin eğitim dili olması gerekiyor"
Baro Başkanı Çetin şöyle devam etti:
"Dersim Barosu olarak çağrımız, seçmeli ders noktasında her lehçeye kamuoyunun ve ailelerin sahip çıkılmasıdır. Buna özellikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeterince kadro ayrılmadığını biliyoruz. Bin 500’e yakın Kürtçe öğretmen mezunu var, bu yeterli midir? Ancak yine de bunların istihdam edilmesi anlamlıdır, bir mesafedir. Üniversitelerde Kürtçenin her lehçesinde bölümlerin açılması gerekiyor. Asıl şu önemli; 'seçmeli ders veriyoruz' propagandası yerine Kürt sorununun demokratik haklar ve eşitlik temelinde çözülmesi gerekiyor. Kurmanci’nin, Zazaca'nın ve diğer lehçelerin eğitim dili olması gerekiyor. Bu ülkede Arapça'ya verilen kıymet kadar önem verilmediğini biliyoruz.”