KÜRDİSTAN - Otizmli çocuk ailesinin yaklaşımı sayesinde hastalığı atlattı

27-01-2020
Rûdaw
Rênwar Rencder
Rênwar Rencder
Etiketler Kürdistan Erbil Otizm
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de 3 yaşından itibaren otizm belirtisi gösteren 11 yaşındaki Rênwar Rencder ailesinin bilinçli yaklaşımı sayesinde hastalığı atlattı.

Erbil’de yaşayan Rênwar Rencder şuan 11 yaşında ve üç yaşından beri otizm belirtileri göstermiş. Fakat ailesinin bilinçli yaklaşımı sayesinde otizmden kurtuldu.

Rûdaw’a konuşan Rênwar Rencder, Arapça dersinin İngilizce’den daha kolay olduğunu ve İngilizceyi de çok sevdiğini söyledi.

Annesi Rênwar’ın tedavisiyle daha yakından ilgilenmek için çalıştığı işyerinden 8 yıllık izin almış. Rênwar’ın annesi eşinin yardımı ile doktorların Rênwar için belirttiği tedaviyi uygulayarak yakından ilgilenmiş.

Rênwar’ın annesi Xerman Muhammed, “6 yaşına kadar da tek kelime konuşmadı, hatta anne-baba da demiyordu. Doktor Macid Mele Esed ile görüşene kadar. Doktor normal bir okula yazmamızı istedi. Başlangıçta normal bir okula yazdırmak çok zordu çünkü sadece 20 kelime biliyordu ve ilk kez normal çocukların arasına katılıyordu. Normal okula götürdüğümde de çok ağladım” dedi.

Şu andaki belirtiler Rênwar’ın son derece normal biri olduğunu gösteriyor.

Rênwar’ın babası Rencder Abdulrezak, “Hergün saat 14:00’e kadar okulda kalıyor. Sonra okuldan döndüyor, istirahat ediyor, bazen arkadaşları ile oynuyor, daha sonra dönüyor birlikte ödevlerini çalışıyoruz. Renwar şimdi yüzde yüz çok normal bir çocuk ve benzerlerinin çoğundan da daha iyi durumda” diye konuştu.

Rênwar’ın doktoru Macid Mele Esed de Rênwar’ın tedavi sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Bu çocukların iyileşmesinin en büyük sebebi anne ve babalarının gösterdiği sabır ve tahammüldür. Bizim uyguladığımız yöntem de şu anlayışa dayanıyor, hiçbir çocuk diğerlerine benzemez, her çocuğun farklı bir özeliği vardır” ifadelerini kullandı.

8 yaşında eğitime başlayan Rênwar 3 yıldır okulda diğer çocuklarla birlikte eğitim ve öğrenim görüyor. Ödevler Rênwar’ın kendisini diğer çocuklardan ayrı görmeyeceği şekilde veriliyor.

Rênwar’ın öğretmeni Şadiye Ahmed, “İlk geldiğinde otizm olduğu çok ama çok belli oluyordu. Fakat dediğim gibi, okulda kendisine sunulan ortam, öğrencilerin arasına katılması ve öğretmenlerin gösterdiği tahammül ve ilgi biçimi Rênwar’ı bugünlere taşıdı.”

Resmi kayıtlara göre Kürdistan Bölgesi’nde 3 binden fazla otist bulunuyor.

İngiltere Ulusal Otizm Derneği, dünya genelinde insanların yüzde 1’inde otizm belirtileri olduğunu ve bu insanların çabuk iyileşmesi için Rênwar’a yaklaşıldığı gibi sabır ve ilgiyle yaklaşılması gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli