İnci Kefali için önlem

27-01-2015
Adil Harmancî
A+ A-

Van (Rûdaw) – Dünyada sadece Van gölünde yaşayan ve tükenmeyle yüz yüze gelen tek endemik tür olan İnci Kefali balığı için Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, koruma önlemleri geliştirdiklerini söyledi. 

 

Van, Hakkâri, Bitlis, Muş ve Ağrı gibi illerde en fazla tercih edilen ve tüketilen balık olan İnci Kefali, diğer illerde ‘Van balığı’ olarak biliniyor.

 

Van, Bitlis il ve ilçelerinde çok sayıda aile geçimini bu balığı avlayarak sağlıyor.

 

Ancak son yıllarda yumurtlama döneminde de avlanması balığı adeta tükenme noktasına getirdi. 

 

Bu durum da yetkilileri önlem almaya itti.

 

İnci Kefali’nin korunması için Van ve Bitlis’teki kurumları içine alan bir koordinasyon kurulu oluşturuldu.

 

Her iki ilden üniversite, Jandarma, emniyet, valilikler, kaymakamlıklar, Tarım İl Müdürlükleri, belediyeler ve Devlet Su İşleri’nden (DSİ) birer yetkilinin yer aldığı koordinasyon kurulu düzenli olarak toplantılar gerçekleştiriyor. 

 

Önlemlerle ilgili olarak geçen yıl Şubat ayında ilk kez Bitlis’te toplantı gerçekleştiren koordinasyon, bu yıl da önümüzdeki Şubat ayında toplantı düzenleyip yeni önlemleri görüşecek.

 

Rûdaw’a konuşan koordinasyon üyelerinden YYÜ Su Ürünleri Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, İnci Kefali’nin korunması ile ilgili çalışmaların 1996 yılında başlatıldığını ancak son yıllarda bu çalışmaları daha organizeli yürüttüklerini söyledi.



 

İlk başta av yasağı tarihini öne çektiklerini belirten Sarı, “Eskiden 25 Mayıs’ta başlardı, yani bir av yasağı yoktu aslında. Önce bunu 15 Mayıs’a,  sonra 10 Mayıs’a, en son 15 Nisan’a çektik. Av yasağı tarihlerinde bir sıkıntımız vardı, önce bunu düzelttik” dedi.

 



Su Ürünleri Kanunu’nun 1971’den beri var olduğunu ancak bunun uygulanmadığını ifade eden Sarı, şöyle devam etti:  

 

Madem uygulanmıyor o zaman kendimiz bir şeyler yapacaktık ve bu amaçla koordinasyon kuruldu. Çalışmalarımız sonucu bir balığın korunması için Tarım Bakanlığı bütçe ayırdı ve para aktardı. Polis, jandarma, zabıta koordineli bir şekilde kaçak av ile mücadele etti ve bugüne geldiğimizde belli bir aşama sağlandı. 1996’da 15 bin ton kaçak avlanırken, geçen yıl 3 bin ton avlandı, bu önemli bir aşama.”

 

Diğer bir sorun olan su sorununu da çözdüklerini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, şunları kaydetti:

 

“İnci Kefali gölün etrafındaki dereleri yukarı doğru giderek yumurtalarını kayalıkların arkasına bırakarak ürüyor. Balığın tam göç zamanında sulama ihtiyacı hâsıl oluyor. Tarımsal üretim var Mayıs ayında, derelerdeki suyun kurutulmaması gerekiyor.


Balığın üremesine yetecek kadar su bırakmamız gerekiyor. Bunun için DSİ’den yetkililerimiz var. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da aldığımız kararlardan bir tanesi bu oldu. Dere yatağında ne kadar su varsa, 3’e böleceğiz, iki birim tarla sulamasında bir birimi de dere yatağında kalacak.”



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli