İş kazaları bilançosu: 2023'te 73 işçi yaşamını yitirdi

Erbil (Rûdaw) – İnşaat İşçileri Örgütü’nün verilerine göre, geçtiğimiz 11 ayda Kürdistan Bölgesi'nde 18'i yabancı olmak üzere 73 işçi hayatını kaybetti. Örgütün açıklamalarına göre işçilerin çoğu yüksekten düşme sonucu hayatını kaybetti.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi İnşaat İşçileri Örgütü sözcüsü Şabaz Mahmut, "Bu yılın başından bu yana, 73 işçi işyerinde hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğu yüksekten düşme vakaları nedeniyle yaşandı. 11 işçi de elektrik çarpmasından kaynaklı olarak hayatını kaybetti" dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde giderek yaygınlaşan apartman ve küle inşaatları nedeniyle işçilerin yüksektan düşme vakalarının arttığına dikkat çeken Sözcü Şabaz Mahmut, "Binalardan düşme vakalarındaki artışın nedeni işçiler için güvenlik önlemlerinin alınmamasından kaynaklanıyor. Gerekli önlemler alınmadığı için işçiler hayatını kaybediyor” diye konuştu.

Şabaz Mahmut, hayatını kaybeden 15 ile 70 yaş arası olduklarını 73 işçiden 52'si Kürdistan Bölgesi’ndeki illerden diğer 21 işçi ise Kerkük ve tartışmalı bölgelerde çalışan işçiler olduğunu söyledi. Ölenlerin 18'inin de yabancı işçi olduğunu belirtti.

Kürdistan Bölgesi’nde hayatını kaybeden işçiler:

- Erbil: 22 işçi

- Süleymaniye: 19 işçi

- Duhok: 6 işçi

- Halepçe: 5 işçi

Ölüm nedenleri:

1. Yüksekten düşme

2- Elektrik çarpması

3. Çalışma ekipmanları altına kalma

4- Yanma

5- Boğulma

5. Ekipmanın patlaması