‏Renc İle Van’da; Kürt turistler neden 'güneşin ve medeniyetlerin başkentine' daha az gidiyor

Van (Rûdaw) – “Renc İle” programının bu haftaki konusu Kürdistan Bölgesi’nden giden turistlerin neden Van ve Mardin gibi turizm kentlerini daha az tercih etmesi üzerineydi. Programa konuk olan yorumcular, Kürdistan Bölgesi'nden gezi amacıyla gidenlerin başta Van olmak üzere Kürtlerin yaşadığı diğer kentler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Rûdaw TV’nin tanınan siması Renc Sengawi’nin sunduğu “Legel Ranj” (Renc İle) programı bu kez Van ve Mardin’deydi.  Programda, Kürdistan Bölgesi’nden giden turistlerin neden bu kentleri daha az tercih ettiği ele alındı.

Renc ve ekibi, Van ve Mardin’de değişik yerleri ziyaret ederek vatandaşlardan, esnaf ve işverenlerden, ayrıca turizm sektöründe yer alan isimlerden görüş aldı.

Programın ana konukları olan Kürdistan Bölgesi Turizm Şirketleri Derneği Başkan Yardımcısı Ata Enver, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel ve Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, bu konuda görüş ve önerilerini dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi’nden Van’ı 50 bin turist ziyaret etti

TÜRSAB Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, koronavirüs salgınından önce Van’daki turizm şirketleri olarak Van ile Kürdistan Bölgesi arasında turizm bağı kurmak için Duhok'u ziyaret ettiklerini söyledi.

Özgökçe, “Kürdistan Bölgesi ve Irak'tan turistlerin Van'a gelmelerini istiyoruz. Biz turizm zengini bir kente sahibiz. Burada otel, ulaşım ve yemek masrafları açısından Türkiye'deki diğer şehirlerden daha ucuz” diye konuştu.

Cevdet Özgökçe, “Van, Mardin, Urfa, Diyarbakır, Bitlis, yine Çaldıran, Ağrı Dağı, Zilan Deresi ve daha onlarca bölgemiz yazın serin, kışın manzarası güzel olan turizm destinasyonlarına sahip. Kürdistan halkının, özellikle de suyu egzama, sedef hastalığı ve daha birçok cilt hastalığına şifa olan güzel bir denizi olan Van’ı görmelerini istiyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri güçlendirmek ve turistlerin her iki tarafı da ziyaret etmesini sağlamak için turizm şirketleriyle çalıştıklarını aktaran Özgökçe, "Van Turizm Acenteleri Birliği istatistiklerine göre 2022'nin ilk sekiz ayında 373 bin 533 yerli turistin yanı sıra İran ve Irak'tan 417 bin turist Van'ı ziyaret etti ve bunun 50 bini Kürdistan Bölgesinden geldi” diye belirtti.

Özgökçe, "Bu turist sayısı Van gibi bir şehir için çok az. Turist sayısını 1,5 milyonun üzerine çıkarmayı planlıyoruz ve Kürdistan Bölgesi'nden Van'a gelen turist sayısını çok daha fazla artırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Van’daki turistik yerlerin tanıtımı

VANOTED Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel de, Kürdistan Bölgesi halkının Van’ı ve kentteki turistik yerleri iyi tanıyamadığını belirterek, “Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden az sayıda turist kentimize geliyor. Yılda ortalama 800 bin turist İran’dan Van’a geliyor. Aynı şekilde Kürdistan Bölgesi halkının da kentimizi tanımalarını ve ziyaret etmelerini istiyoruz” dedi.

Rojhılat’tan çok sayıda Kürt turistin koronavirüs salgınının ardından Van'ı ziyaret ettiğini anlatan Yüksel, “Bu yıl Kürdistan Bölgesi’nden gelenler de kendi araçları ile geldi. Zaho'dan Van'a ulaşımı üç saate düşüren yeni bir yolun 2023’te açılması planlanıyor” diye konuştu.

Yüksel, “Kürdistan Bölgesinde çoğu insan Van'ı duymuş ve Kürt şehri olduğunu biliyor ama şehrin turizm potansiyelini bilmiyorlar. Bu yüzden çoğu Mersin, İzmir ve İstanbul'u ziyaret ediyor. Oysa orada dil problemi var, burada yok, bizler kardeşiz ve burası onlar için daha rahat, daha güvenli” ifadesini kullandı.  

 

Van'a gelen turistlerin sadece gemilerle 5 il ve ilçeyi daha ziyaret ederek deniz manzarası ve güzel doğasından yararlanabileceklerini söyleyen ve bunun dışında da Van’ın bir çok farklı lezzeti ile meşhur bir kent olduğunu vurgulayan Yüksel, “Turistler Van Denizi üzerinden Bitlis, Adilcevaz, Erciş, Tatvan gibi birçok yere gidebiliyor. Turistik yerler dışında Van süt ürünleriyle ünlü. Van peyniri dünyanın en ünlü peynirlerinden biridir. Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret ettim ve orada çok rağbet görüyor. İnsanlar bu ürünlerden faydalansın diye daha çok çalışabiliriz. Yine Türkiye'nin en ucuz otelleri Van'da. Kürdistan Bölgesi'nden bazı turistler tedavi için Van'a geliyor. Burada çok iyi hastaneler var. Kürdistan halkına önerim kendi araçlarıyla gelmeleri. Böylece diğer kentleri de görebilirler” diye belirtti.  

Van, güneşin ve medeniyetlerin başkenti

DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay da, “Van güneşin, tarih ve medeniyetin başkenti, misafirperver bir şehirdir. Bu şehrin güzelliği eşsizdir ve buraya geldiğinde İzmir ve Antalya'dan hiçbir farkı olmadığını görürsünüz” dedi.

Erbay, “Van'ın doğasını anlatan bir video çekip adını anmazsanız kimse bu güzel kentin Van olduğunu anlamaz. Bu kentin diğer bir özelliği de nereden gelirse gelsin, Kürtler burada kendilerini yabancı hissetmez” diye konuştu.

Erbil ve Süleymaniye’dekilere Van’ı, Van Kalesini, Akdamar Adası ve diğer güzel yerleri görmelerini öneren Erbay,  “Kürdistan'dan Van'a turistlerin az gelmesinin nedenleri arasında Erbil veya Süleymaniye'den Van'a direkt uçuş olmamasıdır. Bunlar Kürdistan Bölgesi ve Türkiye hükümetlerini ilgilendiren konulardır” ifadesini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Turizm Şirketleri Derneği Başkan Yardımcısı Ata Enver ise, bugüne kadar Van hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını ve turistler için bu kadar çekici bir yer olduğunu bilmediklerini dile getirdi.

Enver, “Turizm Acentaları Birliği Başkanı Cevdet Özgökçe ile karşılıklı iki turizm ağı konusunda anlaştık. Turizm firmalarını güneydeki turistik destinasyonlarımıza davet ediyoruz. Kürdistan Bölgesi’nden de  bazı turizm firmaları Van ve diğer illere seferler düzenleyerek tur değiş tokuşu yapacak” dedi.

“Süleymaniye'deki sorunlardan birini de Van'a direkt tur otobüslerinin olmaması” diye anlatan Enver, tur programı belirlemek için firmalarla görüştüklerini söyledi.

Ata Enver, "İlişkilerimizi geliştirmek için bundan sonra onları festivaller ve fuarlarımıza davet edeceğiz” dedi.