Başkent Erbil’de 'Black Friday' çılgınlığı! Vatandaş mağazalara koştu

Erbil (Rûdaw) – Black Friday (Kara Cuma, Efsane Cuma, Süper Cuma) dolayısıyla başkent Erbil’de pek çok yerde vatandaşlar mağaza ve dükkanlara koştu. Teknolojik aletler başta olmak üzere pek çok ürün yüzde 10’dan yüzde 75’e kadar indirime uğradı.

Başkentte henüz mağazalar açılmadan Black Friday fırsatlarını ve indirimlerini kaçırmak istemeyen pek çok kişi sabah saatlerinden itibaren yağmura rağmen kuyruğa girip beklemeye başladı.

Mağaza işletmecisi Rebwar Burhan Salih, “Bugün halka hizmet etme kararı aldık. Zarar etsek de halkımızı memnun etmek istedik” dedi.

Rûdaw’ın bulunduğu mağazada 2 saat içerisinde yaklaşık 60 bin dolara yakın hasılat elde etti.

Dilawer Şerwan, “Ben Ipad aldım, fiyatı çok iyi. 875 dolardan 375 dolara inmiş” dedi.

“Fiyatlarda bir fark yok!”

Alan İsmail ise “Açıkçası ben eski fiyatlarla indirimli yeni fiyatlar arasında hiçbir fark göremiyorum! Bu bilgisayar eski ve bu fiyata satılmamalı normalde” ifadelerini kullandı.

Ali Muhammed ise “Çok iyi bir fiyata bir bilgisayar aldım” dedi.

Hana Kemal ise evine kışlık malzemeleri almak için 2 aydır bugünü beklediğini belirterek “Evime kış için gerekli malzeme ve aletleri almak için kaç ay oldu Black Friday’i bekliyorum” dedi.

 

Black Friday ne zaman başladı, neden 'Kara' deniyor?

Black Friday aslında Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Şükran günü olan Kasım’ın dördüncü perşembesini takip eden cuma gününü ifade ediyor ve 1952’den bu yana Noel alışveriş sezonunun ilk günü kabul edilerek indirimler başlıyor.

Resmi bir tatil olmayan bugüne ‘Kara’ denmesinin nedeni ise 1960'larda başlıyor.

Dükkanların o gün daha hava aydınlanmadan çok erken açılması ve kararmadan kapanmaması, bunun yanı sıra alışveriş caddelerinde yaşanan yoğun araç ve insan trafiğinin neden olduğu günlük hayatı etkileyen olumsuzluklar bugüne ‘Kara Cuma’ denmesine sebep oluyor.