Süleymaniyeli pirinç çiftçilerinin yüzü bu yıl gülüyor

26-10-2023
Rûdaw
Etiketler Süleymaniyeli Pirinç Hasat Çiftçi Kürt Çiftçiler
A+ A-

Haber Merkezi - Süleymaniye’nin Piramagrun bölgesindeki pirinç üreticileri bu yılki mahsulü toplamak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Süleymaniye’de yağmurlu geçen bahar aylarının ardından bereketli bir hasat bekleniyor. Çiftçiler hasat sırasında hem geleneksel yöntemleri kullanıyor hem de biçerdöver kullanıyor.

Pirinç nisan ve mayıs aylarında ekiliyor. Hasat mevsimi ise genellikle ekim ayının ortasında başlıyor.

Yeterli yağmur suyu olduğunda Çalak köyündeki çiftçiler yaklaşık 200 dönümlük araziyi çeltik tarlasına dönüştürüyor.

Çalak Köy Meclisi üyesi Feridun Karim, “Nisan ayı başında çeltik tarlalarımızı sürmeye başlıyoruz, ayın 20’sinde de tohumları ekmeye başlıyoruz. Daha sonra hasat sürecine başlayacağımız Ekim ayına kadar tarlaya bakıyoruz” dedi.

Feridun Karim, “Pirinç alıcılarımızın çoğu doğrudan köye geliyor. Bizi tanıyanlar pilavımızı talep ediyor, biz de onlara ulaştırıyoruz. Talep oldukça yüksek ve genellikle pirincimizin tamamını 10 ila 15 gün içinde satıyoruz” diye ekledi.

Rûdaw'a konuşan pirinç çiftçileri, bu yıl bereketli bir hasat gördüklerini söyledi. Çiftçi Sabir Ahmed, "Pirinçin pek çok çeşidi var ama köyümüzde çoğunlukla sarı, kırmızı ve yeşil yetiştiriliyor" dedi.

Çeltikte çalışan 15 çiftçi, sabahın erken saatlerinde işlerine başlıyor.

Başka bir çiftçi olan Bahtiyar Ali, "Çeltik tarlamızın bir kısmı yağmurdan, fırtınadan ve yıldırımdan zarar gördü, bu yüzden tırpanla biçmek zorundayız, yoksa biçerdöverle hasat ederdik ve daha kolay olurdu" dedi.

Son yıllarda Süleymaniye vilayetinde pirinç üretimine ayrılan tarım arazisi önemli ölçüde arttı.

Süleymaniye Tarım Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, 2021 yılında toplam 358 dönümlük arazi pirinç üretimine ayrıldı; bu alan 2022'de 556 dönüme, 2023'te ise 793 dönüme yükseldi.

Bu yıl Süleymaniye vilayetinde beklenen pirinç üretiminin 360 ila 400 ton arasında olması, pirincin türüne ve yetiştirildiği yere göre kilogram başına fiyatının ise 3 bin 5 bin dinar arasında değişmesi bekleniyor.

Kürt pirinci tipik olarak, Erbil'in 60 kilometre kuzeyindeki Duhok iline bağlı küçük bir kasaba olan Akre ile tanınır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli