Dersimliler, doğal güzellikleri tanıtmak için gezi düzenledi

Dersim (Rûdaw) – Dersim'de Pirdesur (Kırmızı Köprü- Saldaq) köylüleri tarafından organize edilen gezi, Kırmancki (Zazaca) dualar eşliğinde lokmaların pay edilmesiyle başladı.

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte Munzur ve Pülümür vadilerinin ormanlık alanlarındaki ağaç ve yeşil bitki örtüsü, kartpostallık doğal görüntüler ortaya çıkardı.

Dersim'in Pülümür ilçesinde sonbahar mevsimindeki doğal güzelliklerinin tanıtımı amacıyla gezi gerçekleştirildi.

Pirdesur (Kırmızı Köprü- Saldaq) köylüleri tarafından organize edilen gezi Saldaq Köyü'nden başladı.

Köylüler ve doğaseverler 10 kilometre yürüyerek, Sonbaharın güzelliklerini seyretme ve fotoğraflama şansı yakaladı.

Bu yılki etkinliğe CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Arslan, Prof. Dr. Şükrü Aslan, Erzincan Yalınca Cemevi Başkanı Selçuk Güzel, Sanatçı Şenol Akdağ, İl Genel Meclisi Üyesi Meftun Kılıç ve köylüler katıldı.

Gezi öncesi loklamalar pay edildi

Doğa gezisi öncesi kurbanlar kesilerek lokmalar pay edildi. Ardından yaklaşık 10 kilometrelik parkurda  doğa yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşün ardından ise etkinliğe katılanlara yemek ikram edildi.

Sonbaharın gelişiyle sarı, kahverengi ve kızıla bürünen Munzur Vadisi Milli Parkı ve Pülümür Vadisi, özel günlerini ölümsüzleştirmek isteyen çiçeği burnunda gelin ve damatların gözde mekanı haline geldi.

Yürüyüşe katılan  ve bol bol fotoğraf çektiren katılımcılar, Dersim doğasının çok güzel olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı.

İl dışından geziye katılan Hilal Yıldırım, "Dersim'e ikinci gelişim Salördek'e ilk gelişim burayı çok övüyorlardı ve çok merak ediyordum. Özellikle sonbahar mevsimini seçtim gelip görünmesi gereken olağanüstü bir doğa, özellikle sonbaharda çok güzel"dedi.

Müslüm Tosun, "Sonbahar olduğu zaman yapraklar kırmızılaşıyor ve rüzgarın etkisiyle dökülüyor.  Burası bu zamanlarda çok güzel bir yer, yaşlılarımızın inancı sayesinde buranın önemi bu zamana kadar geldi, bizimde bu hassasiyetle çocuklarımıza bu güzelliği bırakmamız lazım" diye konuştu.

Etkinliğe katılan İstanbul CHP Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise Rudaw'a yaptığı açıklamada, "Yerel yöneticilerimiz güzel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor,  yaklaşık 10 kilometre parkurda Tunceli ve Tunceli dışında gelen Tunceli dostları buraya geliyor. Gerçekten bir doğa harikası her taraftan yağmur gibi yapraklar akıyor. Altın yol diye biliniyor burası yapraklar sararmış ve  yolu kapatmışlar, şelale hala sonbahar olmasına rağmen yoğun bir şekilde akıyor. Beni en çok mutlu eden bu organizasyonu yapan arkadaşların bu güzelliği genç kuşaklara, bizden sonraki kuşaklara bırakma noktasındaki hassasiyetleri, 10 kilometre yürüdük bir yerde  çöp görmedik müthiş bir hassasiyet var" şeklinde konuştu.